Britannian uutta pääministeriä odottaa kylmä talvi

Konservatiivien jäsenäänestyksen voittanut ulkoministeri Liz Truss nousee puolueensa johtoon ja Britannian pääministeriksi. Hänellä on edessään liki mahdoton tehtävä.

Liz Truss saa johdettavakseen jakautuneen ja omilleen armottoman konservatiivipuolueen sekä inflaation ja energiakriisin koetteleman maan.

5.9. 15:30

Britannia saa uuden pääministerin, kun konservatiivisen puolueen jäsenet antoivat äänestyksessä tukensa ulkoministeri Liz Trussille. Entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak sai maksaa kalliisti siitä, että kääntyi pääministeri Boris Johnsonia vastaan. Britanniassa on nyt toisteltu ahkerasti poliittista sanontaa: ”Joka tikarilla pistää, ei kruunua kanna.”

Truss aloittaa pääministerinä kauheassa tilanteessa. Inflaatio jyllää kymmenessä prosentissa, lama uhkaa ja energialaskut nousevat. Pääministerin henkilökohtainen suosio on vähäinen, ja kulisseissa tilaisuuttaan vaanii Boris Johnson, joka on tuskin vielä sanonut viimeistä sanaansa Britannian politiikassa.

Vaikeuksien edessä briteillä on taipumus panna teekattila tulelle ja luottaa perinteisiin arvoihin. Maanläheiseen tyyliin kampanjassaan esiintynyt Truss käytti tätä taitavasti hyväkseen liian vauraana ja sliipattuna pidettyä Sunakia vastaan. Vaikutusta saattoi olla myös Sunakin intialaisilla juurilla, sillä konservatiivipuolueen jäsenet ovat vanhempia ja valkoisempia kuin kansa keskimäärin.

Trussilla on edessä vaikeaa tasapainottelua pääministerinä, mutta myös jakautuneen ja omilleen armottoman konservatiivipuolueen johtajana. Menestyäkseen konservatiivisen pääministerin pitää kyetä miellyttämään puolueen kahta avainryhmää: veroja vihaavia rikkaita ja perinteitä arvostavaa keskiluokkaa. Keskiluokkainen ja oikeistolainen Margaret Thatcher onnistui siinä yhdellä tavalla, yläluokkainen ja kansanomainen Boris Johnson toisella tavalla. Keskiluokasta noussut Truss yrittänee jäljitellä Thatcheria, mihin viittaavat lupaukset suurista veronalennuksista ja kiukuttelu EU:lle.

Toistaiseksi aika harva taitaa uskoa, että Liz Trussista olisi Britannian uudeksi rautarouvaksi, mutta eipä moni uskonut hänen nousevan pääministeriksikään. Vallanpitäjä testataan vasta vallassa, ja valtaan Truss on nyt pääsyt.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?