Suomi käy klapeilla Putinia vastaan

Talvesta tulee vaikea, mutta jos siitä selvitään, Vladimir Putinilta alkavat olla keinot lopussa.

11.9. 2:00

Britanniassa koettiin vuosina 1978–1979 levoton aika, joka jäi historiankirjoihin nimellä ”tyytymättömyyden talvi”. Silloin energian hinta nousi nopeasti, inflaatio laukkasi villinä ja maa vapisi lakkojen alla. Toivottomuus nosti valtaan Margaret Thatcherin, tällä viikolla valtaan nousseen pääministeri Liz Trussin esikuvan.

Nyt tyytymättömyyden talvi odottaa koko Eurooppaa. Taas ollaan energiakriisissä ja inflaatiokierteessä. Jälleen poliitikoilta näyttävät konstit loppuneen.

Hermot ovat kiristymässä myös Suomessa, vaikka olemme sähkön suhteen paremmassa asemassa kuin useimmat muut Euroopan maat. Jos Olkiluoto 3:n ydinreaktori ja pohjoismainen sähköverkko toimivat, Suomella ei pitäisi olla suurempaa hätää.

Monilla hätä kuitenkin on. Rahojaan laskeskelevat varsinkin ne sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvat ihmiset, jotka eivät ole lyöneet lukkoon sähkölaskuaan ensi talven yli. Heidän sähkölaskunsa voi nousta tuhansiin euroihin vuodessa.

Tuska jakautuu epätasaisesti. Joillakin on sähkösopimukset kunnossa. Useimmille kerrostaloasukkaille sähkölasku ei ole uusillakaan hinnoilla ylivoimainen menoerä. Rikkailla on varaa maksaa se summa, joka pyydetään. Ja lisäksi ovat vielä Suomen lukuisat tee se itse -ihmiset.

Uutiset kertovat nyt, kuinka suomalaiset rakentavat aurinkopaneeleja, pystyttävät tuulimyllyjä ja hamstraavat polttopuita ennennäkemättömällä innolla. Monessa talossa on kamiina tai varaava takka, josta saa apua lämmitykseen niinä talvipäivinä, kun sähkö on kaikkein kalleinta.

Varautuminen on järkevää, mutta myös psykologisesti huojentavaa. Kun Vladimir Putin pelottelee Euroopan ”jäätyvän kuin suden häntä”, suomalaiset eivät odota toimettomina vaan panevat toimeksi.

Suomessa pahimman varalle varustautuminen kuuluu vuodenkiertoon. Se voi tarkoittaa talvivaatteiden ostamista, talvirenkaiden vaihtamista, sienten ja marjojen pakastamista tai polttopuiden hankkimista talvea varten. Huoltovarmuus on Suomessa yhteinen, mutta myös henkilökohtainen asia. Useimmissa muissa Euroopan maissa tällaisia valmiuksia ei ole, joten ihmiset eivät voi kuin palella ja purkaa kiukkuaan. Siksi tyytymättömyyden talvesta voi tulla niissä myös poliittisen kuohunnan talvi. Ja voi siitä vielä sellainen meilläkin tulla.

Energia-asian politisoiminen on ympäri Eurooppaa jo täydessä käynnissä. Hallitusvastuussa olevat poliitikot muistuttavat kalliiden hintojen olevan Putinin syy, kun taas oppositio yrittää vierittää syytä hallituspoliitikoille. Joissain Euroopan maissa vaaditaan jo pakotteiden helpottamista niin, että Putin avaisi kaasuputket. Venäjä-kriittisessä Suomessa tällainen vaatimus ei menestyisi, joten huippuhinnoista syytetään veroja ja vihreää siirtymää.

Energian hinta ei ole ainoa tyytymättömyyttä tuova asia. Talouden mittarit osoittavat kohti taantumaa tai syvemmälle. Hinnat nousevat, ihmiset köyhtyvät. Kansa on lähtenyt kaduille vaatimaan apua, ja pian varmaan päitä vadille. Kun viheliäiset ongelmat kasaantuvat, toivottomuuden tunne vahvistuu. Jotkut lietsovat sitä halulla. Poliitikkoja haastetaan, poliittista järjestelmääkin horjutetaan.

Nyt jos koskaan tarvittaisiin näköaloja talven yli kevääseen ja uuteen kesään. Poliittiselle johtajuudelle olisi lähikuukausina tarvetta niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Katseet kääntyvät valtiojohtajiin, mutta myös EU-komission puheenjohtajaan Ursula von der Leyeniin, joka on koronaviruskriisissä ja energiakriisissä noussut maanosan johtohahmoksi.

Ukrainan ulkopuolella Eurooppaan ei osu pommeja eikä ohjuksia, mutta muukin Eurooppa on sodassa. Ja siinä sodassa edessä olevat kuusi kuukautta ovat ratkaisevia. Jos Ukraina ja Eurooppa kestävät talven yli, Putinilta ovat keinot lopussa. Hän on hävinnyt sotansa ja saa tukehtua sudenhäntäänsä. Sitä hetkeä sietää odottaa, sen puolesta kestää.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?