Taantuma pelottaa keskuspankkia vähemmän kuin inflaatio

Ohjauskorko noussee puolen vuoden sisällä yli kahteen prosenttiin.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde kertoi torstaina pankin näkemyksistä Frankfurtissa.

10.9. 16:30

Vaikka Euroopan keskuspankin (EKP) päättäjät eivät sitä ihan suoraan sanokaan, he ovat tehneet valintansa: taantuma on pienempi vaara kuin valtoimenaan laukkaava inflaatio.

Näistä vaihtoehdoista kuitenkin taantuman toteutuminen on varmempaa kuin inflaation hidastuminen talven aikana.

EKP:n neuvosto päätti torstaina, että ohjauskorko nousee ennätyssuurella loikalla, 0,75 prosenttiyksiköllä. Ratkaisu tehtiin suuren riskin hetkellä, mutta yksimielisesti.

Energiasta – erityisesti sähköstä – voi tulla talven aikana kova puute. Inflaatiota nostaa sekin, että euron arvo on viime aikoina heikentynyt.

EKP:llä on aika vähän aseita puuttua näihin kahteen inflaation ajuriin. Kohoavat korot eivät avaa energiahanoja eivätkä ainakaan suoraan lisää luottamusta euroalueen talouden tulevaisuuteen.

Voi käydä pikemminkin toisinpäin: rahapolitiikan kiristyksillä EKP tietää voivansa vauhdittaa euroalueen matkaa kohti taantumaa.

Keskuspankki laski selvästi arviotaan euroalueen tulevasta kasvusta tänä ja ensi vuonna. Euro heikkeni päätöksen julkistamisen aikaan. Todennäköisesti kuitenkin energiakriisin vuoksi.

Tämä ohjauskoron nosto ei jää edes viimeiseksi. Jos ihmeitä ei satu – rahapolitiikassa harvoin sattuu –, ohjauskorko on ensi vuoden vuoden alussa jossain kahden prosentin tienoilla ja valmiina nousemaan aina vain ylemmäs.

Korkeiden lainakorkojen ja taantuman yhdistelmä olisi energiakriisin Euroopassa iso poliittinen riski, jonka hallitukset joutuisivat kantamaan. Tätä riskiä hallitukset ovat jo alkaneet pehmentää tarjoamalla huomattavia apupaketteja energian hinnoista kärsiville. Rahapolitiikalle hallitukset eivät kuitenkaan voi mitään – ja hyvä niin.

Vaikka EKP teki ratkaisunsa isolla riskillä sumuisessa tilanteessa, valinta oli perusteltu. Tai oikeastaan se ei ollut edes aito valinta, sillä keskuspankilla ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa. Kymmentä prosenttia hipova inflaatio siirtyy täystyöllisyyden maailmassa palkkoihin ja kehittyy kaikkien hintojen nousukierteeksi. Jos EKP:n talouskasvuarviot toteutuvat kiristyvälläkin korkolinjalla, euroalue kyllä selviää.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?