Energian säästäminen on ykkösvaihtoehto

Paras, kattavin ja nopein keino vastata energiakriisiin olisi se, että eurooppalaiset ohjattaisiin säästämään energiaa. Teho olisi välitön, ja toimenpide osuisi oikeaan kohtaan.

Las Vegasissa autolijoita opastettiin säästämään energiaa.

12.9. 16:30

Kun EU yrittää padota energiakriisiä, unioni joutuu rakentamaan kompromisseja useiden taloudellisten ja poliittisten ristiriitojen päälle. Onneksi yksi sisäistä painetta aiheuttanut ulottuvuus on kadonnut: Venäjän johtajien uhkailuista ei tarvitse enää välittää.

Unionin energiaministerit pitivät viime viikolla hätäkokouksen Brysselissä. Sen lopputuloksia voisi kuvailla siten, että ristiriitoja yritettiin silotella. Konkreettisia tuloksia ei vielä näkynyt.

Ensimmäinen iso tekijä energiakriisin vastaisessa kamppailussa on aika. On helppo keksiä perusteltuja keinoja vastata ongelmiin, mutta todella vaikea keksiä sellaisia keinoja, jotka ehtivät purra jo tänä talvena. Esimerkiksi käyvät windfall-verot tai -maksut. Olisi aivan oikein periä ylimääräistä maksua energiayrityksiltä, jotka tekevät nyt energiaa kustannuksiltaan halvimmilla tuotantomuodoilla mutta saavat voittonsa kalliimpien tuotantomuotojen mukaisilla maksuilla. Tämä ratkaisu ei kuitenkaan ehdi tähän hätään, eivätkä windfall-maksut kriisiä helpottaisi, ne olisivat vain varainkeruuta muuhun kriisityöhön.

Toinen tekijä on Euroopan energiamarkkinoiden hajanaisuus. Se mikä voisi toimia yhdessä maassa, ei toimi toisessa. Etelä-Euroopassa on outoa puhua siitä, että Venäjän kurittamisen nimissä kaikelle kaasulle pantaisiin kattohinta. Etelä luottaa jo Pohjois-Afrikan kaasuun.

Kolmas ulottuvuus on politiikka tarpeineen. Paras, kattavin ja nopein keino olisi, että eurooppalaiset ohjattaisiin säästämään energiaa. Teho olisi välitön, ja toimenpide osuisi oikeaan kohtaan, kysyntään. Kun kysyntä laskee, hinnat laskevat.

Markkinoita ei pidä sotkea niin, että korkeiden hintojen kulutusta ohjaava vaikutus kastroitaisiin. Mutta politiikka tekee jo tätä sotkemista rajoittamalla hintoja, heikentämällä rahapolitiikan ohjausvaikutusta valtavilla apupaketeilla ja tarjoamalla apua niillekin, jotka eivät sitä tarvitse. Tällaisten linjausten iso vaara on, että niistä ei pääse irti edes silloin, kun hinnat laskevat.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?