Hoitajat pelaavat liian kovilla panoksilla

Hoitajalakkojen vakavimpia mahdollisia seurauksia yritetään hillitä kaikin keinoin.

Kohtalaisen tuoreella valtakunnansovittelijalla Anu Sajavaaralla on nyt käsissään hoitajien kimurantti työriita.

14.9. 16:30 | Päivitetty 14.9. 18:10

Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin työriidan sovittelu jatkuu torstaina. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ei ole vielä jättänyt sovintoehdotusta.

Hoitajien tämänkertaiset lakonuhat ovat erittäin poikkeuksellisia jo siitä syystä, että he eivät ole suostuneet niin sanottuun suojelutyöhön. Normaalisti työtaistelut rajataan niin, että kenenkään henki tai terveys tai työnantajan omaisuus ei vaarantuisi lakon vuoksi. Nyt rajaaminen on tehty toisella tavalla: nimenomaan tehohoitoon ja vanhusten hoivaan.

Koska hoitajat eivät ole antaneet missään periksi, yrittää muu yhteiskunta pitää lakkojen vaaralliset haittavaikutukset mahdollisimman pieninä. Hallitus antoi eilen eduskunnalle potilasturvalain, josta eduskunta päättänee ensi maanantaina.

Potilasturvalaki hajottaa hallituspuolueiden rivejä. Vasemmistoliiton ministerit olivat hallituksessa lakiesityksen tukena, mutta eduskunnassa ainakin osa vasemmistoliittolaisista saattaa äänestää esitystä vastaan. Myös vihreistä on kuulunut soraääniä.

Helsingin käräjäoikeus antoi keskiviikkona päätökset niin sanotusta turvaamistoimesta Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä, joita lakko uhkaa. Turvaamistoimeen jouduttiin, koska potilasturvalaki ei olisi ehtinyt voimaan ennen ensimmäisiä lakkoja, joiden piti alkaa ensi viikolla.

Työtaisteluun lähdettäessä olisi aina hyvä miettiä, miten riidasta päästään lopulta ulos. Nyt näyttää siltä, etteivät hoitajaliitot ole sillä päätään vaivanneet. Hoitajaliittojen jäsenistö on lietsottu sellaiseen vimmaan, ettei tilanne ole välttämättä enää edes liittojohtajien hallinnassa. Pudotuksesta maanpinnalle voi tulla kova.

Oikaisu: 14.9. kello 18.10: Korjattu kohtaa, jossa vasemmistoliiton ministerien sanottiin äänestäneen hallituksessa potilasturvallisuuslakiesityksen antamisen puolesta. Asiasta ei hallituksessa äänestetty.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?