Suomen viisumilinja perustuu oikeusvaltion kunnioittamiseen

Se, että Suomi noudattaa lakeja ja Schengen-säännöstöä, ei ole venäläisten turistien vaan oikeusjärjestelmän suojelua.

Pääministeri Sanna Marin vastaili torstaina eduskunnan kyselytunnilla kansanedustajien kysymyksiin venäläisturistien viisumirajoituksista.

17.9. 2:00 | Päivitetty 17.9. 10:31

Monista suomalaisista tuntuu epäreilulta, että venäläisiä kulkee Suomen kautta lomalle. Viron linja vaikuttaa tiukemmalta. Mielikuva lepsuilusta on Suomen johdolle selvästikin ongelma. Pääministeri Sanna Marin (sd) julistaa haluavansa rajat kiinni ja valittelee, ettei Suomessa löydy viranomaista, joka määrittelisi kaikki venäläiset turvallisuusuhaksi. Ei löydykään, sillä Suomi on oikeusvaltio.

Myös presidentti Sauli Niinistö pääsi näyttämään tiukalta esittäessään, ettei viisumeja pidä myöntää kiinteistöomistuksen perusteella. Tällaisia puheita halutaan nyt kuulla, vaikka Niinistön ehdottaman kiristyksen vaikutus olisi pieni.

Turistiviisumien myöntämistä Marinin hallitus vähensi juuri niin paljon kuin oikeuskansleri katsoi olevan laillisesti mahdollista. Monikertaviisumeita on yhä paljon voimassa, joten tiukennukset vaikuttavat viiveellä. Venäläismatkailijat eivät siis heti katoa Suomesta, ellei EU kovenna linjaansa. Se, että Suomi noudattaa lakeja ja Schengen-säännöstöä, ei ole venäläisten vaan oikeusvaltion suojelua.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita