Hallitseminen oli Elisabetille palveluammatti

Kuningatar Elisabet II:n hautajaisista tuli surujuhla briteille ja kohtaamispaikka maailman eliitille.

Kuningas Charles III, Walesin prinssi William ja prinssi Edward saattamassa kuningatar Elisabet II:n arkkua ulos Westminster Abbeysta.

19.9. 16:30

Kuningatar Elisabet II:n hautajaisista tuli maanantaina suuri surujuhla, joka tarjosi yhdistävän kokemuksen ja pienen hengähdystauon riitojen ja kriisin pirstomalle kansakunnalle. Elisabetin merkityksestä todisti, että ihmiset saattoivat jonottaa yli kymmenenkin tuntia saadakseen jättää jäähyväiset monarkille. Useimmille briteille kuningatar oli tärkeä osa heidän elämäänsä – jotain, joka oli aina ollut. Sellaisten asioiden arvo nousee ajan myötä ja on suurimmillaan silloin, kun ne äkkiä katoavat.

Hautajaispäivänä britit muistelivat kuningatartaan, mennyttä Britanniaa ja varmaan myös oman elämänsä kulkua. Elisabet II:n symboliarvo oli suuri briteille, mutta se ulottui saarivaltiota laajemmalle – aina kaukaisille saarille, joille maailman valtameriä hallinnut Britannia kerran levitti valtaansa ja vaikutustaan. Jopa tasavaltaisessa Suomessa kuningattaren poismeno on herättänyt vahvoja tunteita.

Hautajaiset keräsivät kuninkaallisia ja valtiojohtajia kaikkialta maailmasta. Ne muistuttivat, kuka on maailmassa kuka – ja, kuka ei ole. Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump ja Venäjän johtaja Vladimir Putin olisivat varmasti toivoneet kovasti kutsua, mutta sitä ei tullut. Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman jäi pois protestien pelossa.

Elisabet II:n suosio periytyi sotavuosilta, jolloin silloinen prinsessa ja koko kuningasperhe tulivat uudella tavalla osaksi kansansa koettelemusta. Sota iskosti sen kokeneeseen sukupolveen sellaisia arvoja kuin vastuuntunto ja peräänantamattomuus, jotka vain korostuivat kuningattaren persoonassa tämän ruumiillisten voimien huvetessa. Tähän viittasi hautajaispuheessaan Canterburyn arkkipiispa Justin Welby, joka muistutti Elisabetin luvanneen nuoruudessaan omistaa elämänsä maansa palvelemiseen. ”Harvoin on sellaista lupausta näin hyvin pidetty”, arkkipiispa sanoi ja tiivisti kuningattaren näin: ”Elämässä palveleminen, kuolemassa toivo.”

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?