Putin yritti esittää uhkavaatimuksia Ukrainalle ja lännelle

Venäjän presidentin keskiviikkona julkaistu puhe ja siinä esitetyt toimet kertovat myös epätoivosta ja kaaoksesta.

Venäjän televisio esitti keskiviikkona presidentti Vladimir Putinin puheen, jonka pääaiheena oli sota Ukrainassa.

21.9. 16:30

Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastaukset Ukrainan viime viikkojen onnistuneeseen vastahyökkäykseen on nyt kuultu.

Ensimmäiset merkit saatiin tiistaina, kun Venäjän parlamentin alahuone käsitteli lakeja, jotka kiristävät selvästi muun muassa antautumisesta, palveluksen välttämisestä ja niskoittelusta annettavia rangaistuksia. Putin itse vaati tapaamisessaan aseteollisuuden johtajien kanssa tuotannon nopeaa lisäämistä. Venäjän Ukrainassa miehittämällä neljällä alueella paikalliset nukkehallinnot puolestaan ilmoittivat järjestävänsä ”kansanäänestyksen” alueiden liittämiseksi Venäjään.

Keskiviikkoaamuna Venäjän televisio sitten esitti Putinin oman puheen, jossa hän ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta, syytti länttä pyrkimyksestä hajottaa Venäjä ja uhkaili Venäjän olevan valmis käyttämään tarvittaessa myös ydinaseita.

Putinin vihaisessa puheessa musta oli valkoista ja valkoinen mustaa. Venäjä oli uhri, jonka oli pakko aloittaa hyökkäys Ukrainaan ja jonka on nyt pakko vastata siihen, että länsi uhkailee sitä ydinaseella. Hän myös ilmoitti Venäjän tukevan ”kansanäänestyksiä”, ikään kuin niitä ei pidettäisi Kremlin käsiohjauksessa.

”Kansanäänestykset”, joita Venäjä ei edes yritä esittää legitiimeiksi, ovat muodollinen askel miehitettyjen alueiden liittämiseksi virallisesti osaksi Venäjää. Sen jälkeen Ukrainan toiminta omien alueidensa takaisin valtaamiseksi on Kremlille hyökkäys Venäjälle, jota vastaan Venäjä voi puolustautua ydinasein.

Putinin puhe olikin muotoiltu uhkavaatimukseksi lännelle ja Ukrainalle. Putin vihjasi olevansa valmis vaikka kolmanteen maailmansotaan ja ydinaseiden käyttöön, ellei saa haluamaansa Ukrainassa. Tavoitteena oli heikentää lännen tukea Ukrainalle.

Puhe ja siinä esitetyt toimet kertovat kuitenkin myös epätoivosta ja kaaoksesta. Putinin pyrkimyksenä oli esittää hänen alueiden valtaamisesta alkanut imperialistinen sotansa venäläisille Venäjää suojaavana isänmaallisena sotana. Hän kehui kaiken sujuvan, vaikka ”kansanäänestykset” ja osittainen liikekannallepano ovat ennen muuta merkki suunnitelman lopullisesta romahduksesta. Ne ovat hätäisesti keksittyjä reaktioita Ukrainan menestykseen.

Osittainen liikekannallepano ei välttämättä muuta sotatilannetta ainakaan nopeasti. Putinin epätoivon synnyttämä uhkailu tekee tilanteesta aiempaa vaarallisemman, mutta hänen kiristykseensä ei pidä alistua. Tukea Ukrainalle on vahvistettava.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?