Useimmat ovat valmiita tinkimään elintasostaan, jos Suomen turvallisuus sitä vaatii

Suomalaiset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan melko tyytyväisiä elämäänsä, mutta Venäjä ja sota pelottavat.

Sotaa pakenevia ukrainalaispakolaisia on tullut Suomeen viime keväästä lähtien.

28.9. 2:00 | Päivitetty 28.9. 11:00

Suomalaiset ovat yhä melko tyytyväisiä elämäänsä, mutta paratiisissa riittää myös varjoja.

E2-tutkimuslaitoksen tiistaina julkistaman selvityksen mukaan 72 prosenttia suomalaisista on elämäänsä tyytyväisiä; eläkeläiset useammin kuin nuoret. Osat ovat vaihtuneet 1970-luvulta, jolloin nuoret olivat tyytyväisempiä kuin vanhemmat ikäpolvet. Tutkimuksen rinnalla julkaistu opettajakysely paljasti, että opettajat ovat hyvin huolissaan oppilaiden osaamisesta ja jaksamisesta, eivätkä he koe saavansa työlleen tarpeeksi tukea.

Kesäkuussa kerätyssä aineistossa suomalaisia yhdisti huoli maailman tilasta. Sodat ja konfliktit ovat ohittaneet oman terveyden ja ympäristön suurimpina huolenaiheina. Talvisodan henkeäkin löytyy: peräti 84 prosenttia vastaajista oli valmis tinkimään elintasostaan, jos Suomen turvallisuus sitä vaatii. Tutkijat kuitenkin varoittivat, että vaikea talvi voi kiristää hermoja, sillä 55 prosenttia on jo valmiiksi sitä mieltä, että ensin pitää hoitaa kuntoon oma talous ja vasta sitten auttaa muita.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita