Rauhan aika jäi Ruotsissakin taakse

Ruotsin historiaan jää, että pääministeri joutui syksyllä 2022 kommentoimaan sitä, kohdistuiko maahan hyökkäys.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde, pääministeri Magdalena Andersson ja puolustusministeri Peter Hultqvist pitivät tiistaina tiedotustilaisuuden räjähdyksistä Nord Stream -kaasuputkissa.

29.9. 2:00

Ruotsissa kääntyy nyt historian sivuja nopeaa tahtia. Pääministeri Magdalena Andersson joutui työntämään Ruotsin Natoon, ja tiistai-iltana Ruotsi olikin jo se, joka pääsi määrittämään sävyn sille, miten läntinen liittouma viestii Venäjälle Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksistä.

Andersson joutui valokeilaan siksi, että kaasuputkissa räjähti Ruotsin ja Tanskan talousvesillä. Oli selvää, että näiden maiden johtajat kommentoisivat tilannetta ensimmäisinä. Andersson sanoi, että räjähdykset ovat tahallisia ja yhdisti ne taitavan epäsuorasti heti myös Venäjään.

Ruotsin historiaan jää, että pääministeri joutui syksyllä 2022 kommentoimaan sitä, kohdistuiko maahan hyökkäys. Andersson sanoi, että vaikka kaasuputkiräjähdykset ovat sabotaasi, tapahtumia ei pidä tulkita hyökkäykseksi Ruotsia vastaan.

Andersson selvisi tehtävästä, jos ja kun tarkoituksena oli eskalaation välttäminen. ”Se ei ollut onnettomuus. Tämän tarkemmin emme asiaan mene.”

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita