Kansa tukee hoitajien palkkavaatimuksia, periaatteessa

Suuri enemmistö suomalaisista tukee yhä hoitajien palkankorotusvaatimuksia, mutta moni ottaisi rahat mieluummin muualta kuin omasta lompakostaan.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola hoitajaliittojen mielenosoituksessa Helsingin Senaatintorilla.

1.10. 2:00 | Päivitetty 1.10. 6:09

Suomalaiset ovat yhä vahvasti hoitajien tukena, mutta pintaa syvemmälle mentäessä asenteet alkavat hajota. Peräti 78 prosenttia vastaajista arvioi HS:n tuoreessa kyselyssä, että hoitajat ansaitsevat palkankorotuksen, mutta halukkaita sen maksajiksi ilmoittautui selvästi vähemmän. Verojen korottamiseen palkankorotusten rahoittamiseksi suostuisi yhtä moni kuin veronkorotusta vastustaa. Eniten veronkorotuksia vastustavat ne, jotka veroja eniten maksavat, eli hyvätuloiset.

Kyselyn mukaan työtaistelu on syönyt enemmistön luottamusta terveydenhoitojärjestelmään. Vastaajien mielestä syyllisiä siihen ovat työnantajat, hallitus ja hoitajaliitot tässä järjestyksessä, mutta kaikki myös yhdessä. Hoitajaliittojen kiivaasti vastustamaa potilasturvallisuuslakia kannatti 50 prosenttia vastaajista.

Suoria toimintaohjeita tällaisista kyselyistä on yleensä vaikeaa vetää, eikä tämäkään niitä tarjoa. Tukea ja arvostusta hoitajille kansan parissa riittää, mutta rahojen riittäminen onkin sitten toinen kysymys.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita