Venäjän ympäriltä kaikkoavat kaikki, jotka kykenevät

Prahan huippukokouksessa uusi eurooppalainen ryhmittymä miettii keinoja Vladimir Putinia ja Venäjän sotapolitiikkaa vastaan. Myös Euroopan unionilla on kiire vahvistua geopoliittisena toimijana ja saada uusiakin ystäviä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tervehti Tšekin pääministeriä Petr Fialaa Prahan huippukokouksessa torstaina.

6.10. 16:30

Ennen hyökkäystä Ukrainaan Venäjän presidentti Vladimir Putin yritti tarjoilla Euroopalle uutta etupiirijakoa. Nyt hän sen saa. Venäjän ja lännen suhdetta ei enää ole, eikä entisellään ole suhde myöskään niihin maihin, joita Putin piti alusmainaan.

Ukraina sukelsi jo Euroopan unionin ja Naton syleilyyn.

Venäjän ympäriltä kaikkoavat kaikki, jotka kykenevät. Samaan aikaan Euroopan unionilla on kiire vahvistua geopoliittisena toimijana ja saada uusiakin ystäviä. Läntisen liittouman vahvistamiseen EU:n perinteinen laajentumispolitiikka on vaikea ja väärä väline, ja osin siksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron teki Eurooppa-päivän puheessaan viime toukokuussa aloitteen Euroopan poliittisesta yhteisöstä.

Macronin ideasta syntynyt uusi ryhmittymä on tänään torstaina ensimmäistä kertaa koolla EU-puheenjohtajamaa Tšekin pääkaupungissa Prahassa. Eräänlaiseen Putinia vastustavaan huippukokoukseen osallistuu EU-maiden johtajien lisäksi 17 EU:n ulkopuolista maata.

Mukana ovat EU:n ehdokasmaat ja tärkeät kumppanit Liz Trussin Britanniasta Recep Tayyip Erdoğanin Turkkiin. Lännen konflikti Venäjän kanssa tekee EU:n suhteen Georgiaan, Armeniaan ja Azerbaidžaniin strategisesti painavaksi. Kaikesta ei olla yhtä mieltä, mutta ainakin ehdokasmaa Serbia olisi saatava EU:n Venäjä-pakotteiden taakse.

Yritys yhdistää Eurooppa Ukrainan tueksi on kova. Siinä ainakin onnistuttiin, että poissa oli vain kaksi maata – Venäjä ja Valko-Venäjä. Kun Venäjä tekee paluuta Neuvostoliitoksi, EU:n suhde entisiin Neuvostoliiton alusmaihin muuttuu radikaalisti. EU:n sisällä henkinen jako uusiin ja vanhoihin jäsenmaihin häviää. Puola ja Baltia ovat aina vetäneet unionin kovinta Venäjä-linjaa, mutta nyt tämän entisen itäblokin poliittinen vaikutusvalta unionissa kasvaa.

Euroopan poliittinen yhteisö on nyt perustettu kokoamaan yhteen Eurooppaa ilman Venäjää. Perjantaina EU-maiden johtajien on osoitettava oma yhtenäisyytensä Venäjää vastaan, kun kokousrupeama jatkuu EU-huippukokouksella.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita