Palkittu kirjailija etsii muistamisen rajoja

Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittanut Annie Ernaux tutkii sitä, millaista on olla ihminen tässä ajassa.

Ruotsin akatemian edustajat eivät saaneet Annie Ernaux’ta puhelimella etukäteen kiinni, mutta tieto palkinnosta saavutti kirjailijan nopeasti.

6.10. 17:00

Kirjoittaa voi monesta syystä. Ranskalainen Annie Ernaux, 82, kirjoittaa pelastaakseen sirpaleita ajasta, jonka olemme lopullisesti menettäneet. Kirjoittaminen on hänelle surutyötä. Se työ palkittiin torstaina kirjallisuuden Nobelin palkinnolla.

Palkittu kirjailija pitää itseään etnologian tutkijana, jonka tutkimuskohde sattuu olemaan henkilö nimeltä Annie Ernaux. Historia tulee Ernaux’n proosassa iholle: kiellettynä rakkautena, aborttina, sairautena. Henkilökohtainen on yleistä, traumaattinen tuttua ja tunnistettavaa. Kun yksilö törmää kollektiiviin, seuraa häpeää, johon Ernaux’n vastaus on muistaa ja kirjoittaa. Muistamisen tapoja ja rajoja käsittelee myös Ernaux’n pääteos Vuodet, joka ilmestyi suomeksi viime vuonna.

Ernaux ei ollut ennakkosuosikkien joukosta ilmeisin valinta, mutta hän oli hyvä valinta, sillä elämme taas raskasta aikaa, jossa historia ei suostu jättämään meitä rauhaan vaan tunkeilee elämiimme muistoiksi ja lopulta kirjallisuudeksi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita