Keskieurooppalaisessa ydinvoimavastaisuudessa kukkii naiivi populismi

EU-komissio joutuu oikeuteen, koska se suositteli ydinvoimaa kestäväksi sijoituskohteeksi. Komissio oli ihan oikeassa.

Ydinvoiman vastainen juliste Lingenissä, Saksassa.

16.10. 16:30

Keskieurooppalainen energiapolitiikka on välillä absurdia. Keski-Eurooppa kytki itsensä ja siten koko Euroopan elintason halpaan venäläiseen energiaan – ja samalla päänsä Vladimir Putinin hirttosilmukkaan. Jotta muuta vaihtoehtoa ei olisi, samat maat päättivät tukkia uloskäynnin sulkemalla tien ydinvoimalta.

Tässä tilanteessa voisi pitää selvänä, että Eurooppa yrittää auttaa itseään ahdingosta ydinvoiman avulla. Siis nyt, kun venäläinen energia loppuu, energian huoltovarmuutta halutaan kasvattaa ja ilmastonmuutos ajaa pois fossiilisesta energiasta yleisemminkin.

Eipä näytä olevan itsestään selvää. Saksan hallitus repeilee, kun ydinvoiman alasajoa yritetään hidastaa. EU-komissiota raahataan puolestaan EU-tuomioistuimeen, kun komissio uskalsi luokitella ydinvoimaan tehtävät investoinnit kestäviksi sijoituksiksi. Ydinvoima ja kaasu otettiin niin sanotussa EU-taksonomiassa jäsenmaiden enemmistön voimin luokkaan, jota suositellaan vihreänä rahoituskohteena.

Luxemburg ja Itävalta ovat nostaneet kanteen komissiota vastaan. Taustatukena on ympäristöjärjestöjä. Itävallan mukaan ydinvoima on vanhentunutta tekniikkaa. Itävalta muistuttaa myös Fukushiman ja Tšernobylin onnettomuuksista.

Keskieurooppalainen ydinvoimavastaisuus on merkillinen yhdistelmä valittua tietämättömyyttä, naiiviutta ja vuosikymmenien takaisesta maailmasta kumpuavaa asenteellisuutta.

Ennen kaikkea näiden maiden aktiivisuutta selittää se, että niissä ei tehdä sähköä ydinvoimalla. Ydinvoiman arvo nousee kaiken aikaa. Ydinvoiman hylänneet maat eivät pääse suoraan hyötymään tästä kehityksestä tulevaisuudessa, joten ne nähtävästi haluaisivat muillekin yhtä huonon aseman.

Kansallisen kilpailuaseman vääristymisestä huolestuneiden kannattaisi kiinnittää huomio valtioiden energiatukipaketteihin – ne ovat akuutti uhka tasapuoliselle kilpailulle. Lisäksi nämä tuet pitävät yllä fossiilisen energian kulutusta, koska ne heikentävät kannustimia säästää energiaa. Lihavimmat paketit tehdään Keski-Euroopassa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita