Nuorisojengeistä rakennellaan vaaliteemaa

Perussuomalaiset vaati kriminaalipoliittisessa ohjelmassaan 14-vuotiaiden saattamista rikosvastuuseen ja rangaistusten koventamista – paitsi vihapuheesta.

Räppäri Milan Jaffia syytettiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa osallisuudesta katujengien väkivaltaiseen yhteenottoon.

13.10. 2:00 | Päivitetty 13.10. 9:40

Maailman tilanne herättää ihmisissä pelkoa ja levottomuutta, joka heijastuu politiikkaankin. Usein heijastumat ovat epäsuoria: kun ei voida vaikuttaa sotaan eikä ydinaseuhkaan, vaikutetaan siihen, mihin voidaan. Ruotsin syyskuun parlamenttivaaleja hallitsivat lain ja järjestyksen teemat.

Suomessa ei ole koettu samanlaista väkivalta-aaltoa kuin Ruotsissa, mutta poliisi on meilläkin varoittanut nuorten jengiytymisestä ja katuväkivallan lisääntymisestä. Jos julkisuuteen tulee lisää tapauksia, aihe voi nousta isoksikin vaaliteemaksi.

Perussuomalaiset varautui siihen maanantaina julkaistulla kriminaalipoliittisella ohjelmalla, jossa rangaistuksia haluttiin koventaa – paitsi viharikoksista, joiden rangaistuksia haluttiin lieventää.

Julkisuuskoukkuna toimi rikosvastuuikärajan alentaminen 14 vuoteen. Ehdotuksessa ei ole järkeä eikä se toteudu, mutta se varmistaa, että perussuomalaisilla on pöydässä kovin tarjous. Jengiasiassa perussuomalaiset voi siis leimata muut puolueet pehmeiksi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita