Indeksiehto ei enää ole keinovalikoimassa

Ennen euroon siirtymistä vientiteollisuus sieti palkkojen indeksiehtoa nopean inflaation aikana, koska tiesi devalvaation taas joskus koittavan.

Inflaatio nakertaa kuluttajien ostovoimaa näinä aikoina voimalla.

24.10. 16:30

Keskitettyjen tuloratkaisujen aikaan käytössä oli yhtälö, jossa toisella puolella olivat työn tuottavuuden kasvu ja inflaatio, toisella puolella verojen ja maksujen muutokset. Lopputuloksena saatiin palkkojen korotusvara.

Nykyisen kiivaan inflaation aikana yhtälö ei toimi. Työn tuottavuuden kasvulle ei tarvitse edes laskea mitään arvoa, sillä työnantajat eivät suostu maksamaan nykyisen inflaation suuruisia, vajaan yhdeksän prosentin palkankorotuksia.

Palkansaajat saavat totutella ajatukseen, että oma ostovoima heikkenee ainakin tänä vuonna.

SAK ja STTK ovat esittäneet kilpailukykysopimuksessa päätettyjen työnantajamaksujen palauttamista takaisin työnantajan maksettaviksi. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies on torjunut ehdotukset. Kun sosiaaliturvamaksuja saatiin kerran siirrettyä työnantajilta palkansaajien harteille, ei maksuja enää hevin saada siirrettyä takaisin työnantajille.

STTK:n leiristä on ehdotettu pariin otteeseen palkkasopimuksiin myös indeksiehtoa. Indeksiehto oli keskitettyjen tuloratkaisujen olennainen osa varsinkin 1970-luvun kiihkeän inflaation vuosina: jos inflaatio eli kuluttajahinnat nousivat yli tietyn rajan, osa hintojen noususta hyvitettiin palkansaajille palkankorotuksina.

Kiivaan inflaation aikana Suomen vientiteollisuuden hintakilpailukyky heikkeni tulosopimus tulosopimukselta, kunnes markka devalvoitiin aina muutaman vuoden väliajoin. Vientiteollisuus sai kilpailukykyään takaisin, mutta maksumiehiksi joutuivat palkansaajat.

Koska devalvaatio ei ole Suomen päätöksillä enää euroaikana mahdollinen, indeksiehtoakaan on turha haikailla käyttöön.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita