Köyhän maan inflaatio on kovempi

Kaikissa Baltian maissa inflaatio oli syyskuussa yli 20 prosenttia, Ranskassa ja Suomessa alle 9.

Eurostatin mukaan euroalueen kovin inflaatio oli Virossa, 24,1 prosenttia.

23.10. 16:30

Euroopan tilastovirasto Eurostat kertoi keskiviikkona euroalueen ennätyksestä. Koskaan aiemmin inflaatio ei ole ollut lähelläkään niitä lukemia, joissa euroalue oli syyskuussa. Inflaation mitattiin nousseen elokuun 9,1 prosentista syyskuun 9,9 prosenttiin.

Teoriassa samalla valuutta-alueella rahan arvo heikkenee saman verran, mutta käytännössä hinnat muuttuvat eri tahtia. Eritahtisuus iskee kipeästi EU:n perusideaan, elintasoerojen tasoittamiseen.

Kaikissa Baltian maissa inflaatio oli syyskuussa yli 20 prosenttia. Paljoa tästä eivät jääneet Unkari, Tšekki, Puola ja Bulgaria. Hitaimmasta hintojen nousun vauhdista saivat nauttia muun muassa Ranska, Suomi ja Luxemburg. Inflaatio oli näissä maissa alle 9 prosenttia.

Tärkein selittävä tekijä liittynee energiaan. Itäisestä Keski-Euroopasta unioniin viitisentoista vuotta sitten tulleiden maiden energiansaanti on ollut sosialismin perintönä tiiviisti kytketty Venäjään. Irtoaminen venäläisestä energiasta on ollut vaikeaa ja kallista.

Kun EU laajeni itää kohti, logiikka meni siten, että kun köyhemmät maat tulevat mukaan suureen talousblokkiin, niiden talous kasvaa nopeammin kuin rikkaampien maiden. Kiinniottaminen ja tasoittuminen johtavat tiiviimpään ja paremmin toimivaan unioniin, tuolloin ajateltiin.

Tuoreista inflaatiolukemista huomaa, että nyt tulee takapakkia. Pienimmin inflaatiovaurioin pärjäävät maat ovat rikkaimpia. Kovimman inflaatiovauhdin maat ovat itälaajentumisen maita. Niissä reaalitulot laskevat eniten ja niillä on myös vähemmän varaa kompensoida kehitystä.

Jos EU saa rakenneltua tukipaketteja energiakriisin tuhoja paikkaamaan, paikkaamista on tehtävä niin, että epäreilu inflaatiokehitys ja sen taustatekijät otetaan tuissa huomioon.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita