Taidemuseoiskut ovat ääliöiden aktivismia

Ilmastoaktivistien iskuista taidemuseoissa on tullut Euroopassa suoranainen epidemia. Niiden takana näyttää olevan minimaalisesti analyysiä mutta maksimaalisesti julkisuudenhalua.

Cambridgen herttuatar Kate ihailemassa Johannes Vermeerin kuuluisaa teosta Haagissa.

29.10. 2:00 | Päivitetty 29.10. 8:44

Ilmastoaktivistien iskut taidemuseoissa jatkuvat. Torstaina aktivistimies liimasi Mauritshuisin taidemuseossa Haagissa päänsä Johannes Vermeerin teokseen Tyttö ja helmikorvakoru. Toinen mies liimasi kätensä museon seinään. Miehet olivat pukeutuneet samanlaisiin brittiryhmän Just Stop Oil -paitoihin kuin pari viikkoa sitten tomaattikeittoa Vincent van Goghin maalauksen päälle heittäneet aktivistit.

Taidemuseoissa tehdyistä iskuista on tullut suoranainen epidemia ympäri Eurooppaa. Aktivistit ovat liimanneet itsensä teoksiin tai tuhrineet niitä. Toistaiseksi teoksia ei ole vahingoitettu. Iskujen tekijät sanovat haluavansa kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen.

Tekijät saavat huomiota itselleen, mutta tuskin ymmärrystä asialleen. Aktivistit ovat nimittäin perinteisesti kohdistaneet iskunsa tahoihin, jotka ovat edes jotenkin kytköksissä vastustettavaan asiaan, mutta uusi selfie-aktivismi toimii päinvastoin. Fossiiliriippuvuudesta vapautuminen onnistuu vain, jos ihmiset löytävät elämäänsä muita kuin materialistisia arvoja. Niitä he taiteesta hakevat.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Oikaisu 29.10. klo 10.18: Pääkuvan yhteydessä Cambridgen herttuatar Katea kutsuttiin virheellisesti Cambridgen herttuaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita