Vanhustenhoitoon ei ole helppoja ratkaisuja

Hyvä vanhustenhoito maksaa, tehdään se sitten julkisella tai yksityisellä puolella.

Ihmisarvoinen vanhuus on yleinen toive ja tärkeä tavoite.

8.11. 16:30

Suuret yksityiset hoito- ja hoivayhtiöt Attendo, Mehiläinen ja Esperi Care haluavat korottaa palvelusopimustensa hintoja, kun hoidon ja hoivan järjestämisvastuu siirtyy vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueille. Entisiä palvelusopimuksia on irtisanottu ja uusia neuvotellaan kaiken aikaa.

Yhtiöt perustelevat jopa kymmenien prosenttien hinnankorotuksia kustannusten nousulla. Muun muassa ruoan, energian ja vuokrien hinnat ovat nousseet ja yhä nousussa.

Hoitajien palkatkin nousevat. Lisäksi ensi vuonna niin sanottua hoitajamitoitusta korotetaan kahteen otteeseen – vaikkakin aiottua hitaammassa tahdissa, koska koulutettuja hoitajia ei yksinkertaisesti ole saatavilla riittävästi. Nykyinenkin hoitajamitoitus on hoivayhtiöiden mukaan pakottanut pitämään osan hoitopaikoista tyhjillään, joten ensi vuonna tilanne luultavasti vain heikkenee.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) on paheksunut julkisuudessa hoivayhtiöiden vaatimuksia. Paateron mukaan hallitus ei suunnittele lisärahoitusta hyvinvointialueille. Hän on muistuttanut, että hoivapalvelut voidaan ottaa myös julkisen puolen hoitoon.

Paateron kuuluu tietysti esiintyä päättäväisesti ulospäin, mutta tilanne on vaikea. Hoitajamitoituksen korottaminen ja hoitoalan palkankorotukset ovat selkeä syy kustannusten nousuun.

Toisin kuin julkisuudessa usein väitetään, yksityiset hoivayritykset eivät välttämättä ole mitään kultakaivoksia. Esimerkiksi Attendon liikevoiton suhde liikevaihtoon oli viime vuonna alle prosentin. Siinä ei ole tilaa kustannusten nousulle.

Jos julkinen puoli pystyisi tuottamaan samat palvelut yksityisyrityksiä edullisemmin, niin kannattaisi tietysti toimia. Mutta miten se onnistuisi nyt, jos se ei ole onnistunut aikaisemminkaan?

Viime eduskuntavaalien alla vanhustenhoito nousi niin tärkeäksi puheenaiheeksi, että se saattoi jopa ratkaista vaalituloksen. Keskustelu johti hoitajamitoitukseen, joka on osaltaan nykyisen tilanteen takana. Vaikeisiin ongelmiin on harvoin helppoja ratkaisuja, vaikka poliitikot kuinka niin toivoisivat.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita