Oikeudenmukaisuuden kustantaa keskiluokka

Keskiviikko on suuri veropäivä.

Vuosi sitten tuloykköseksi nousi peliyhtiö Supercellillä rikastunut Mikko Kodisoja.

9.11. 2:00

Keskiviikkona suomalaiset voivat seurata, miten muut suomalaiset ovat taloudellisesti pärjänneet. Verotusta koskevien tietojen julkisuus on suuri harvinaisuus maailmalla, suomalainen poikkeus.

Verotietoja ahmiessa voi kaivata paria lukuohjetta. Moni listojen kärkeen nouseva henkilö on listoilla ensimmäisen ja viimeisen kerran. Yrityksen myyminen on Suomessa varmin keino ansaita paljon. Jos yrityksestä saadun hinnan jakaa kaikille yrittäjyyden vuosille, potti ei välttämättä niin valtavalta ja kadehdittavalta näytäkään.

Toinen lukuohje on, että verotusta ei pitäisi nähdä oikeudenmukaisuuskysymyksenä. Verottamalla kerätään se potti, jonka jakamisessa käytetään oikeudenmukaisuutta. Keruussa varakkaimmat auttavat ansiotuloverotuksen progressiivisuuden vuoksi suhteellisesti eniten, mutta eteenpäin jaettavasta hyvästä valtaosan maksavat kuitenkin keskituloiset, kun verotiedoissa piiloon jäävän arvonlisäverotuksenkin ottaa laskelmaan mukaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita