Isät hoitavat tänään lapsia

Vanhempainvapaista on isälle varattu kuukausien kiintiö. Isien kannattaa käyttää tarjottu tilaisuus.

13.11. 2:00 | Päivitetty 13.11. 7:19

Tilastokeskus julkaisi torstaina tuoreen tutkimuksen suomalaisten ajankäytöstä vuosina 2020–2021. Tutkimukseen sisältyi riemukas uutinen: miehet ovat alkaneet hoitaa lapsia todella paljon enemmän kuin ennen.

Isät käyttävät tutkimuksen mukaan lastenhoitoon keskimäärin 16 minuuttia vuorokaudessa ja naiset 20 minuuttia. Ero johtuu siitä, että lapsiperheiden isät käyvät äitejä enemmän työssä. Työlliset miehet käyttävät nyt lastenhoitoon jopa hieman enemmän aikaa kuin työlliset naiset. Jotain suurta on selvästi liikahtanut. Siitä voidaan tänään isänpäivänä onnitella Suomen jokaista melkein 1,3 miljoonaa isää.

Tilastokeskuksen tutkimus ilmestyi otolliseen aikaan, sillä elokuun alussa astui voimaan vanhempainvapaauudistus, jolla kannustetaan isiä jäämään kotiin hoitamaan lapsiaan.

Uudistuksessa molemmille vanhemmille on varattu 160 arkipäivää, josta toiselle voi luovuttaa korkeintaan 63 päivää. Tarkoituksena on siis kannustaa tuoreet isät jäämään kotiin lapsensa kanssa kotiin vähintään 97 päiväksi.

Kannustin onkin vahva: jos omaa osuuttaan ei käytä, se jää kokonaan käyttämättä. Tämän toivotaan vaikuttavan niin miesten kuin heidän työnantajiensakin asenteisiin. Isyysvapaasta halutaan tehdä normi.

Niin toivottavasti myös käy, sillä kysymys on erinomaisesta uudistuksesta nimenomaan isien kannalta. Se on tarjous, johon todella kannattaa tarttua.

Vanhempainvapaa tarjoaa isälle ainutlaatuisen mahdollisuuden hypätä sivuun työelämästä ja tutustua kaikessa rauhassa perheen uuteen tulokkaaseen. Se luo siteen, joka kestää. Samalla isä saa aikaa löytää oman tapansa olla isä.

Kannattaa muistaa, että lapsia ja kotia voi hoitaa monella tavalla, eikä äiti ole siinä sen suurempi auktoriteetti kuin isäkään. Kun kotihommiin löytää omat systeeminsä, ne muuttuvat mukavammiksi. Omistajuus on eri asia kuin äidin apulaisena olo. Siksikin isien kannattaa ehdottomasti käyttää vanhempainvapaansa – ja pitää mieluiten kiinni koko kallisarvoisesta 160 päivän potistaan.

Tilastokeskuksen tutkimus tuntuisi vahvistavan sen, mikä on muutenkin helppo havaita ympärilleen katsomalla: lapsiperheiden elämä on nopeassa muutoksessa.

Naiset odottavat miehiltä nykyään tasa-arvoista työnjakoa. Miehet taas ymmärtävät perheen ja lasten merkityksen. Kun isiltä kysyttiin vuoden 2017 vapaa-aikatutkimuksessa elämän tärkeitä asioita, perhettä piti hyvin tärkeänä 90 prosenttia ja ystäviä 43 prosenttia, mutta työtä vain 37 prosenttia.

Lapsiperheillä menee nykyään hyvin. Silti lapsia syntyy ennätyksellisen vähän: tänä vuonna niin kutsuttu nettouusiutumisluku vajosi 1,35:een. Se on surullinen asia, sillä niin miehet kuin naisetkin toivoisivat enemmän lapsia, mutta toiveet jäävät monista eri syistä toteutumatta.

Voi olla, että monilla on liian kielteinen kuva lapsiperhe-elämästä. Saatetaan esimerkiksi kuvitella, että lapsi kahlehtii vanhemmat kotiin ja tekee lopun hyvästä elämästä. Ei sen niin tarvitse mennä.

Tasavertainen vanhemmuus auttaa siinäkin. Liikkuminen lapsen kanssa on helppoa, kun molemmat vanhemmat osallistuvat lapsen hoitoon. Ja omiinkin menoihin pääsee, kun lapsen uskaltaa jättää toiselle.

Vuoden 2017 tutkimuksessa myös lapset saivat kertoa isistään. Lapsilta kysyttiin, mitä heidän isänsä harrastivat. Useimmin isät harrastivat luonnossa liikkumista ja mökillä oleilua, mutta monet isät myös urheilivat, lukivat tai soittivat.

Samalla tutkijat huomasivat kiinnostavan asian: liikkuvien isien lapset liikkuivat paljon, lukevien isien lapset lukivat paljon ja soittavien isien lapset soittivat paljon. Lapset katsoivat isää, tekivät perässä. Sitäkin isyys on.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita