Viikon puheenaiheet

13.11. 0:00

1) Hallitus

Suomen hallitus on ajautunut loppumetreillään kiistoihin asioista, jotka ovat viime vuosien dramaattisten tapahtumien mittakaavassa pieniä. Koronaviruspandemia, Ukrainan sota, energiakriisi ja inflaation kiihtyminen on nähty, ja hallituksen rivit ovat pysyneet suorina. Kun vaalit lähestyvät ja keskustan kannatus mataa, isoiksi ja hallitusta keikuttaviksi kysymyksiksi ovat nousseet saamelaiskäräjälaki ja ennallistamisasetus.

2) Välivaalit

Yhdysvaltojen kongressivaaleista odotettiin republikaanien suurvoittoa. Entisen presidentin Donald Trumpin arveltiin käyttävän voittoa ponnahduslautana tuleviin presidentinvaaleihin. Suurta vaalivoittoa ei republikaaneille tullut, eivätkä Trumpille uskollisuutta vannoneet ehdokkaat menestyneet odotetusti. Se pakottaa republikaanit nyt miettimään, millaisella ehdokkaalla he voivat presidentinvaalit voittaa ja kuinka pitkäksi aikaa he maan ykkösviran voisivat miehittää.

3) Finlandia

Ehdokkaat kirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajiksi on julkistettu. Kuudesta kaunokirjallisuuden palkintoa tavoittelevasta kirjailijasta neljä ei ole päässyt aiemmin kuuden finalistin joukkoon, mutta jälleen ehdokkaana oleva Olli Jalonen on voittanut palkinnon jo kahdesti. Valintalautakunnassa huomattiin, että tarjolla oli paljon dystopiaa ja synkkiä visioita tulevaisuudesta. Palkinto jaetaan myös tietokirjallisuuden sekä lasten ja nuorten kirjojen sarjoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita