Hillitön mies vaihtui hillittyyn naiseen

Maria Löfgrenin puheenjohtaja-aikana Akavasta tuskin saa kohuotsikoita.

Maria Löfgren on Akavan historian ensimmäinen naispuheenjohtaja.

15.11. 16:30

Korkeasti koulutettujen palkansaajajärjestön Akavan liittokokous valitsi seuraavaksi puheenjohtajakseen Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin. Hän voitti vastaehdokkaansa, Tekniikan akateemisten (TEK) toiminnanjohtajan Jari Jokisen äänin 514–383.

Löfgrenillä oli hienoinen etumatka käytännössä koko puheenjohtajakisan ajan. Jokisen valintaa ei tukenut se, että tehtävän jättänyt puheenjohtaja Sture Fjäder ilmaisi erilaisissa tapaamisissa tukensa Jokiselle. Tuenilmaisu saattoi pikemminkin toimia tarkoitustaan vastaan.

Fjäderin kaudella (2011–2022) Akava nousi pienimmästä palkansaajakeskusjärjestöstä toiseksi suurimmaksi. Sitä tuskin voi laskea yksinomaan Fjäderin ansioksi. Jäseniä on tullut, kun palkansaajien koulutusaste on noussut.

Fjäderin arvostus Akavan sisällä heikkeni huomattavasti viime kuukausien aikana. Ensin tuli julki Fjäderin ja eräiden keskeisten liittojohtajien kassakaappisopimus, jossa Fjäder varmisti uudelleenvalintansa lupaamalla jättää tehtävänsä kesken kauden, kuten sitten tapahtuikin. Sopimuksen vuoksi seuraaja Löfgrenin pesti puheenjohtajana kestää aluksi vain kevääseen 2024.

Löfgren on Akavan historian ensimmäinen naispuheenjohtaja. Keskusjärjestöjen johtajina ei naisia ole muutenkaan nähty paljon. Viimeksi vastaavassa asemassa oli Toimihenkilö- ja virkamiesjärjestöjen keskusliiton (TVK) puheenjohtaja Riitta Prusti. Prustin kausi ei kestänyt kauan, kun TVK teki konkurssin vuonna 1992.

Löfgrenin puheenjohtaja-aika sujunee pienemmillä otsikoilla kuin pitkään järjestöä johtaneen Fjäderin viime kuukaudet. Lähtönsä tultua julkisuuteen Fjäder alkoi käyttäytyä oudon hillittömästi: hän järjesti itselleen matkoja, ei suostunut pitämään lomiaan ja kävi avoimesti eduskuntavaalikampanjaa. Fjäder on ehdolla kokoomuksen listoilta Uudeltamaalta.

Käytöksellään Fjäder antoi murheellisen kuvan keskusjärjestöjohtajan arvomaailmasta. Löfgrenin kaudelta ei ole syytä odottaa samanlaisia kohuja.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita