Maailma jakautuu nuoriin ja vanhoihin

Ihmisiä on nyt kahdeksan miljardia. Maailma on jakautumassa kahtia: monissa maissa väestö pienenee, mutta muutamissa se kasvaa vielä nopeasti.

Karen Njong syntyi tiistaina Abujan sairaalassa Nigeriassa.

16.11. 2:00 | Päivitetty 16.11. 13:02

Maailman väkiluku saavutti tiistaina kahdeksan miljardin ihmisen rajan. Se on suuri määrä, mutta onneksi väestönkasvu on hidastunut selvästi – tänä vuonna 0,8 prosenttiin.

Ihmiskunnan seitsemännen ja kahdeksannen miljardin kertymiseen kului molempiin 12 vuotta, mutta yhdeksännen miljardin täyttymiseen menee YK:n laskelmien mukaan jo 15 vuotta. Ihmiskunnan odotetaan olevan suurimmillaan eli noin 10,4 miljardissa tämän vuosisadan lopulla. Ennen koronavirusepidemiaa vuonna 2019 syntyneen lapsen odotettavissa oleva elinaika oli noussut maailmassa 72,8 vuoteen.

Väestönkasvu on monilla alueilla jo kääntymässä laskuun. Maailman painopiste siirtyy, kun länsimaat harmaantuvat, mutta Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa väestö on nuorta. Tulossa olevasta väestönkasvusta puolet kertyy kahdeksaan maahan: Intiaan, Pakistaniin, Filippiineille, Egyptiin, Etiopiaan, Nigeriaan, Tansaniaan ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan. Ensi vuonna Intian odotetaan ohittavan Kiinan maailman runsasväestöisimpänä valtiona.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita