Malesialaiskoneen alasampumisen olisi pitänyt herättää länsi

Lännessä ei reagoitu riittävän tiukasti Malaysia Airlinesin matkustajakoneen alasampumiseen ja Venäjän valheisiin.

Malaysian Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas venäläisellä ohjuksella Itä-Ukrainan yläpuolella heinäkuussa 2014. Oikeuden tutkijat perehtyivät koneen jäännöksiin Hollannin Reijenissä toukokuussa 2021.

18.11. 2:00 | Päivitetty 18.11. 7:52

Hollantilainen tuomioistuin antoi torstaina elinkautiset vankeustuomiot kahdelle venäläiselle ja yhdelle ukrainalaiselle miehelle, jotka muodostivat komentoketjun Malaysia Airlinesin MH17-lennon alasampumisessa. Ketään syytteissä olleista ei kuitenkaan saatu oikeuden eteen.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut malesialaiskone ammuttiin alas Venäjän ja sen komennossa olleiden niin sanottujen kapinallisten hallitsemalla alueella Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014. Kaikki lennolla olleet 298 ihmistä kuolivat. Kone ammuttiin alas Venäjältä tuodulla Buk-ilmatorjuntaohjuksella.

Tragedia järkytti EU-maissa, valitettavasti vain väliaikaisesti. EU-maat kovensivat Venäjä-pakotteita. Sitä ennen rivit olivat vielä hajalla, vaikka Venäjä oli miehittänyt helmikuussa Krimin ja aloittanut vähän myöhemmin sotatoimet Itä-Ukrainassa. Venäjän uhkaan ei silti vastattu vielä tosissaan, vaan Vladimir Putinin annettiin jatkaa. Länsi oli hidas oppija.

MH17-tutkinnassa keskeiseen osaan nousi avoimia tietolähteitä kaiveleva Bellingcat-verkosto. Se selvitteli venäläisen ohjuslavetin liikkeitä ja löysi nyt tuomion saaneiden yhteydet Venäjään. Suomellakin oli tutkinnassa osansa, sillä Suomessa tehtiin pienen empimisen jälkeen koeräjäytys Buk-ohjuksella.

Nyt tuomion jälkeen on hyvä hetki pohtia, mitä vuonna 2014 olisi voitu tehdä toisin. Toimintamalli oli samankaltainen kuin Krimin valtauksen yhteydessä: lännessä ei reagoitu riittävän tiukasti matkustajakoneen ampumiseen eikä siihen, että Venäjä vetäytyi kaikesta vastuusta. Venäjän johdossa vahvistui käsitys heikosta ja välinpitämättömästä lännestä. Ukrainalaiset maksavat siitä nyt kovaa hintaa.

Torstaina annettu tuomio on uhrien omaisille tärkeä. Samalla se muistuttaa, että Venäjän joukkojen Ukrainassa tekemiä sotarikoksia ei voi jättää tutkimatta, vaikka tutkinta voi viedä vuosikymmeniä eikä syyllisiä välttämättä saada tuomiolle.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita