Rajatonta rakkautta naapurimaata kohtaan

Schengen-alue laajentunee lähiaikoina kohti kaakkoa.

Rintanappeja Schengen-museossa Schengenissä, Luxemburgissa.

18.11. 16:30

Euroopan unionissa puheet elävät toisinaan toisessa todellisuudessa kuin päätökset.

Tällä viikolla EU-komissio kertoi, että rajatarkastuksista vapaata Schengen-aluetta voitaisiin laajentaa. Komission mukaan Kroatia, Romania ja Bulgaria ovat nyt valmiita liittymään mukaan. Komissio julisti, että Schengen on suurimpia ja kauneimpia EU:n saavutuksia.

Mutta kun valtioiden rajoille on tullut liikaa väkeä, vanhat jäsenmaat ovat ottaneet omilla päätöksillään rajamuodollisuuksia käyttöön, eikä komissio siitä ole pahemmin edes nuhdellut. Jäsenmaita on patistettu ruotuun paljon pienemmistäkin sääntöjen oikomisista.

Ulkorajojen suojelu ja maahanmuutto ovat unionimaille herkkiä, sisäpolitiikkaa heiluttavia kysymyksiä.

Monet EU-jäsenmaat vastustivat vuodesta toiseen Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyttä vetoamalla siihen, että organisoitu rikollisuus ei ole näissä maissa hallinnassa. Vuoden 2015 maahanmuuttokriisi lisäsi vastustusta.

Hakijoiden kyvyissä olikin ehkä korjattavaa, mutta tärkein syy vastustaa niiden Schengen-jäsenyyttä oli se, että sisäpolitiikassa sai enemmän pisteitä rajoittamalla ihmisten vapaata liikkumista kuin edistämällä sitä.

Pandemian aika alkoi muuttaa asenteita. Rajoille nousi vapaan liikkumisen esteitä terveyssyistä, mutta huoli rikollisuuden leviämisestä jäi taka-alalle ja vastustus pehmeni.

Maakolmikon kohtalosta päätetään lähiviikkoina. Päätös mukaan ottamisesta vaatii EU-maiden yksimielisyyttä. Schengen-jäsenyydelle yhteisesti asetetut kriteerit ovat näiden maiden osalta todistetusti nyt täyttyneet. Jos yksimielisyyttä ei löydy ja mukaan ei pääse, jäsenmaat tulevat todistaneeksi sen, että teot ovat taas ristiriidassa kauniiden, EU:n yhtenäisyyttä korostavien puheiden kanssa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita