Iranin jalkapalloilijat protestoivat rohkeasti sortoa vastaan

Se, että myös oman maan jalkapallojoukkue on iranilaisten mielenosoittajien tukena, kertoo laajasta vastarinnasta.

Iranin pelaajat eivät laulaneen maan kansallislaulua ennen Englanti-ottelua.

22.11. 17:00

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut Qatarissa ovat ihmisoikeusongelmien tunkkainen kavalkadi, jossa poljetuiksi joutuivat viimeksi seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Mutta on kisoissa ollut myös valonpilkahduksensa.

Vaikka jalkapalloareenoilla on todistettu näyttäviä poliittisia tekoja ennenkin, kansallislaulun aikana hiljaa vaieten seisonut Iranin joukkue jää historiaan. Maajoukkue seisoi pelottomasti puolustamassa Iranin protestoivia naisia ja vastustamassa kotimaansa autoritaarista johtoa.

Iranin maajoukkueen kapteeni Ehsan Hajsafi otti jo sunnuntaina valtavan henkilökohtaisen riskin. Hajsafi avasi suunsa ja kommentoi Iranin mielenosoituksia ja maansa tilannetta.

Iranin johto on vaarallinen Iranin omille kansalaisille, maan naapureille ja niin Yhdysvalloille kuin Euroopallekin. Ystäviin kuuluu lähinnä Venäjä, joka ostaa Iranilta ohjuksia ja lennokkeja pommittaakseen Ukrainaa. Pakotteiden kiristämä talous on kurjassa kunnossa, mutta se ei ole saanut Irania sopimaan lännen kanssa ydinohjelman rajoittamisesta.

Vaikka turvallisuusjoukkojen otteet ovat kovia, iranilaiset ovat sinnikkäästi jatkaneet mielenosoituksia. Satoja mielenosoittajia on kuollut turvallisuusjoukkojen väkivaltaan. Protestit jatkuvat ja keräävät voimaa. Viime viikolla vallankumousjohtaja ajatollah Ruhollah Khomeinin kotitalo sytytettiin tuleen.

Mielenosoitusten aalto lähti liikkeelle pidätetyn kurdinaisen kuolemasta ja naisten oikeuksien puolustamisesta, mutta nyt liikehdinnässä on jo kyse laajemmin nuoren sukupolven vihasta kansaa kurjistavia johtajia vastaan.

Protestien voima ei vielä tarkoita sitä, että Iranin johto väistyisi. Se, että myös jalkapallomaajoukkue on mielenosoittajien tukena, kertoo kuitenkin laajasta vastarinnasta. Kotimaahan palaavia pelaajia voi uhata väkivalta ja vankila.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita