Hoitajalakon jälkipyykki ei ihan heti lopu

Poikkeavia mielipiteitä ei Tehyssä juuri suvaita.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja Tehyn puheenjohtaja Milla Rytkönen lakkomarssilla.

23.11. 17:00

Hoitajien tämänvuotinen työtaistelu osoitti, että hoitajien ammattijärjestöstä Tehystä on tullut liitto, jossa johdon näkemyksistä poikkeavia mielipiteitä ei juuri suvaita. Kun Yleisradio uutisoi liiton tilanteesta 11. marraskuuta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kuittasi kritiikin sanomalla sitä ylimalkaiseksi.

Eniten julkista kritiikkiä Tehy ja toinen hoitajajärjestö Super saivat siitä, etteivät ne rajanneet työtaistelu-uhkansa ulkopuolelle edes tehohoitoa. Työtaisteluissa vanha periaate on ollut, että sivullisten henkeä ja terveyttä ei vaaranneta eikä työnantajan omaisuutta vahingoiteta.

Se, että työtaistelussa jouduttiin turvautumaan näin järeisiin keinoihin ei kuitenkaan johtunut niinkään Tehystä kuin sisarjärjestö Superista: sen lakkokassa ei olisi kestänyt pitkää ja laajaa työtaistelua. Siksi tehot oli pakko vääntää maksimiin.

Tiettävästi Tehyssä myös luettiin hallituksen aikomuksia väärin. Järjestössä uskottiin pitkään, että demarivetoinen hallitus ei tekisi potilasturvallisuuslakia.

Riita jätti Tehyn sisälle pahat arvet. Tehyn demarien valtuustoryhmä erotti lokakuun lopulla potilasturvallisuuslain puolesta äänestäneen kansanedustaja Kim Bergin sekä tätä tukeneen Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kirsi Lehtimäen. Lehtimäki arvosteli päätöstä sanomalla, että näin toimivat ”diktaattorit, tyrannit tai pelkurit”.

Jälkikäteen Tehy ja Super markkinoivat työtaisteluaan suurena voittona. Se on työtaisteluissa tuttua: harvoin lakkojohtaja myöntää hävinneensä. Nyt omasta versiosta pidetään kuitenkin kiinni tavallistakin vahvemmin, koska puheet olivat matkan varrella niin kovia. Siksi lakon onnistumista ei sovi jälkikäteenkään epäillä.

Raha sen kuitenkin lopulta ratkaisee. Kun hyvinvointialueet aloittavat vuodenvaihteessa, hoitajat voivat lukea palkkakuitistaan, saavutettiinko työtaistelulla tosiaan niin paljon kuin liittojohtajat vakuuttavat.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita