Naton ovenraossa on turhan vetoisaa

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto haluaa ihan oikein, että eduskunta aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden käsittelyn, vaikka Turkki ja Unkari antavat yhä odottaa Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien ratifiointeja.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba esitteli perjantaina Kiovassa vierailleelle Britannian ulkoministerille James Cleverlylle hiekkasäkkejä hallintorakennuksen ikkunoissa.

28.11.2022 2:00 | Päivitetty 28.11.2022 6:20

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) osallistuu tiistaina ja keskiviikkona ensimmäiseen Nato-maiden ulkoministerikokoukseensa – sinä aikana, kun Suomi on Naton tarkkailijajäsenmaa. Nato-matkan tätä sinänsä historiallista etappia himmentää, että Suomi on yhä vain tarkkailija.

Unkari ja Turkki panttaavat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioimista.

Hankala asema Naton ovenraossa konkretisoitui, kun sota Ukrainassa läikkyi Naton alueelle. Jos Nato-maat olisivat reagoineet Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin tai Puolaan pudonneeseen ohjukseen aktivoimalla Naton perussopimuksen neljännen tai jopa yhteistä puolustusta koskevan viidennen artiklan, tilanne olisi ollut Suomelle ja Ruotsille hyvin erikoinen.

Nato oli Puolaan pudonneen ohjuksen vuoksi hätäistunnossa, mutta Puola ei aktivoinut nelosartiklaa – mikä oli osaltaan rauhoittelua Venäjän suuntaan. Tutkinta on kesken, mutta Naton alustava analyysi on, että Puolaan putosi Ukrainan ilmatorjuntaohjus.

Tarkkailijajäsenet eivät osallistuisi artiklan neljä saati artikla viisi päätöksentekoon eivätkä myöskään yhteisiin vastatoimiin. Kun Natolta ei ole turvatakuita, ei niitä Suomikaan tarjoa. Ollaan kuitenkin harmaalla alueella. Jos Suomi joutuisi Venäjän uhkaamaksi, apua olisi luvassa ainakin Naton jäteiltä Yhdysvalloilta ja Britannialta.

Sitä tilannetta ei haluta, että Venäjä testaisi Suomen tai Ruotsin turvatakuita.

Suomen mahdollisimman nopea liittyminen Natoon on tärkeää. Nato-jäsenyydestä seuraa Suomelle oikeuksia ja velvollisuuksia, joita tarkkailijajäsenenä pääsee vain rajallisesti edistämään.

Naton ovenraossa odottelu lisää riskiä myös siitä, että Suomessa niin kansalta kuin päättäjiltäkin alkavat hiipua kärsivällisyys ja luotto Natoon. Eduskuntavaalien lähestyessä poliitikoille voi tulla houkutuksia haukkua Turkkia ja Unkaria, mikä ei edistäisi Suomen pyrkimyksiä. Hammasta on purtava niin että sattuu.

Jotta Nato-jäsenyyttä voitaisiin kuitenkin edes jotenkin edistää, Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto haluaa, että eduskunta aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden käsittelyn, vaikka Turkki ja Unkari yhä antavat odottaa ratifiointejaan. Järkevää se onkin.

Hammasta on purtava niin että sattuu.

Hallituksen esitysluonnos Suomen liittymisestä Natoon palasi viime viikolla lausuntokierrokselta. Oikeuskanslerin mukaan Nato-jäsenyys on hyväksyttävissä eduskunnan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Asian ratkaisee kuitenkin lopulta perustuslakivaliokunta.

Sanna Marinin (sd) hallitus antaa eduskunnalle esityksen Suomen Natoon liittymisestä joulukuussa. Eduskunnan valiokunnat pääsevät lausumaan kantansa alkuvuodesta. Eduskunnan osalta valmista olisi siis heti, kun valmista olisi myös Unkarin ja Turkin osalta.

Ukrainan naapurimaan Romanian pääkaupungissa Bukarestissa järjestettävän Naton ulkoministerikokouksen pääaihe on tietenkin Ukrainan tukeminen.

Venäjä on tekemässä sodasta taistelun kestävyydestä. Tuhoamalla järjestelmällisesti Ukrainan taloutta ja energiainfrastruktuuria Venäjä kysyy länneltä, kuinka pitkään sotaan ollaan valmiita ja miten kova hinta Ukrainasta maksetaan. Venäjän hyökkäyksestä on tullut pelkkää kylmää tuhoamista.

Hinta kovenee, mutta se maksetaan. Ukrainan auttamisen panokset kasvavat myös Suomessa. Suomen kymmenes aseapupaketti Ukrainaan oli arvoltaan 56 miljoonaa euroa. Jos Ukrainan toiveisiin vastattiin, paketti sisälsi tukea ilmatorjuntaan. Jos sitä ei tähän kyytiin saatu, sitä voisi pakata seuraavaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?