Etyj seuraa Venäjän hyökkäyssotaa voimattomana

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on koolla toteamassa oman kyvyttömyytensä tehdä yhtään mitään Euroopan turvallisuuden eteen.

Puola epäsi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin pääsyn Etyj-kokoukseen. Venäjä on yhä Etyjin jäsen, vaikka suhtautuu järjestöön samalla tavalla kuin rauhaan Euroopassa.

1.12.2022 2:00 | Päivitetty 1.12.2022 6:19

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajamaa Puola esti Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin pääsyn Łódźissa pidettävään Etyjin ulkoministerikokoukseen.

Puolan ele on symbolinen, mutta se on totista totta, että Etyjin jäsenmaat ovat sodassa keskenään. Euroopan turvallisuusjärjestelmää kannatelleen Etyjin jäsenmaiden ulkoministerit ovat koolla toteamassa järjestön kyvyttömyyden tehdä juuri mitään paitsi raportoida omien jäsentensä tekemistä ihmisoikeusloukkauksista.

Pohja Etyjille valettiin pian 50 vuotta sitten Helsingin Ety-kokouksessa. Helsingissä sovittuihin periaatteisiin nojaten kylmän sodan päättymistä saatiin vauhditettua. Helsingin henki katosi kuitenkin jo aikaa sitten. Łódźissa järjestö ei saa päätettyä edes budjetistaan, sillä se vaatisi konsensusta. Nyt konsensusta ei ole mistään.

Suomen pitäisi järjestää Etyjin 50-vuotiskokous vuonna 2025. Näillä näkymin kyse on muistotilaisuudesta: vaikuttaa siltä, ettei Etyj selviä sodasta. Etyj luotiin huolehtimaan Euroopan turvallisuudesta, mutta se ei kyennyt tekemään mitään, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?