Ei ollut ilmaista aamiaista

Oikeuskanslerinvirasto julkisti itsenäisyyspäivän aattona ratkaisunsa pääministeri Sanna Marinin ateriaedusta.

8.12.2022 2:00

Oikeuskanslerinvirasto antoi valtioneuvoston kanslialle huomautuksen pääministeri Sanna Marinin (sd) ateria-asiassa, joka sai keväällä 2021 mediassa nimen ”aamiaisgate”. Viraston mukaan kanslia oli kustantanut pääministerin perheelle aamiaistarvikkeita ja ateriapalveluita valtion varoista, vaikka menettelylle ei ollut laillista pohjaa. Päätöksen mukaan ”valtioneuvoston kanslian menettely on ollut omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta viranomaistoimintaan ja valtion varojen käytön asianmukaisuuteen”.

Marin ei itse saanut moitteita, sillä ratkaisun mukaan Marinilla oli oikeus luottaa virkamiesten arvioon. Pääministeri on maksanut saamansa 14 300 euron hyödyn takaisin valtiolle.

Lainvalvojan linjaus oli lopulta selvä, yleisen oikeustajun mukainen ja painavakin, vaikka itsenäisyyspäivän aattona julkistetun ratkaisun tekijäksi olikin päätynyt apulaisoikeuskanslerin sijainen – kaiketi oikeuskanslerinviraston pahnanpohjimmaisena.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?