Laatikkotaloa ei jäädä kaipaamaan

Mannerheimintie 14:stä jyrätään suuri toimistorakennus. Helsingin paraatipaikka ansaitseekin parempaa.

Helsingin Mannerheimintiellä sijaitseva rakennus on saanut purkutuomion.

10.12.2022 2:00 | Päivitetty 10.12.2022 6:24

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda sai torstaina rakennusluvan uuden toimistorakennuksen pystyttämiseen Mannerheimintien ja Kalevankadun kulmaan. Tontilla nykyään seisova vuonna 1963 valmistunut talo jyrätään matalaksi. Uutinen tuskin herättää suurempia protesteja, sillä arkkitehti Kurt Simbergin suunnittelema rakennus ei ole mikään ilo silmälle. Se kuuluu paljon haukuttuihin laatikkotaloihin, joista monen tieltä purettiin vanhantyylinen kivitalo. Mannerheimintieltä sai lähteä Theodor Höijerin upea uusrenessanssirakennus vuodelta 1891.

Enää moiseen vandalismiin tuskin ryhdyttäisiin, mutta vanhaankaan ei ole paluuta. Havainnekuvissa esitelty uusi rakennus on tyylikkäällä tavalla moderni. Tätä aikaa edustavat pohjakerroksen avautuminen katutilaan sekä rakennuksen hiilineutraalius.

Jatkossa purkutuomion voi saada muitakin saman aikakauden rakennuksia, eikä siinä mitään. Laatikkotalot eivät miellyttäneet ihmisiä uusina, eivätkä monet niistä näytä yhtään paremmilta tänään.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?