Onnettomuustutkijat joutuvat tekemään päättäjien työt

Onnettomuustutkintakeskus aikoo selvittää vuonna 2023 tapahtuvat alle 25-vuotiaiden huumekuolemat. Olisiko onnettomuustutkimus tepsivä keino pakottaa päättäjät reagoimaan inhimilliseen murhenäytelmään, jonka he ovat antaneet tapahtua silmiensä alla?

Esimerkiksi Tanskassa huumekuolemia ehkäistään käyttöhuoneilla, joissa käyttäjät voivat piikittää huumeita valvotuissa ja turvallisissa tiloissa.

3.1. 16:30

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) järjestää teematutkinnan kaikista vuonna 2023 tapahtuvista alle 25-vuotiaiden huumekuolemista. Taustalla on huumekuolemien nopea kasvu, joka on tehnyt Suomesta yhden huumekuolemien kärkimaista Euroopassa.

Vuonna 2021 huumeisiin kuoli Suomessa 287 ihmistä, joista 182 kuoli tapaturmaiseen myrkytykseen – usein huumeiden ja lääkkeiden yhteiskäytön takia.

Keinoja ihmishenkien suojelemiseen on. Monessa muussa maassa turvallisuutta on parannettu valvotuilla käyttöhuoneilla. Niitä ovat Suomessa vaatineet niin Helsingin kaupunki kuin 50 000 nimeä kerännyt kansalaisaloitekin. Sosiaali- ja terveysministeriö suostui vihdoin viime syksynä asettamaan työryhmän selvittämään asiaa, mutta tällä hallituskaudella päätöksiä ei enää ehditä tehdä.

Otkes aikoo tutkia kuluvan vuoden jokaisen huumetapaturman. Mitkä välittömät ja välilliset tekijät kuolemaan johtivat? Entä millaista tukea ja palveluja nuoret ovat saaneet, ja olisiko jokin viranomainen voinut toimillaan estää kuoleman?

Kysymys on samanlaisesta turvallisuustutkinnasta kuin auto-onnettomuuksissa. Tutkinnan tuloksena Otkes on usein päätynyt antamaan turvallisuussuosituksia, kuten suosittelemaan keskikaiteiden rakentamista vaarallisille tieosuuksille.

Vuosien mittaan Otkes on antanut yli tuhat turvallisuussuositusta, joista peräti 70 prosenttia on toteutunut ja vain kolme prosenttia jäänyt kokonaan toteutumatta. Se antaa luvan odottaa, että päättäjät joutuvat noudattamaan myös niitä turvallisuussuosituksia, jotka Otkes keväällä 2024 antaa huumekuolemien ehkäisemiseksi.

Huumekuolemat ovat Suomen häpeätahra. Ilmeisesti arat päättäjät tarvitsevat selkärangan vahvistusta onnettomuustutkintakeskukselta uskaltaakseen toimia hyvin ja oikein ja tehdä asiat, joilla suojellaan ihmiselämää.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?