Elokapinan on aika liikkua eteenpäin

Elokapina miettii, onko liikenteen pysäyttäminen enää oikea keino hakea huomiota ilmastonmuutokselle. Sitä kannattaakin miettiä.

Elokapina osoitti lokakuussa mieltään luontokadon pysäyttämisen puolesta Helsingissä.

4.1. 2:00

Ympäristöjärjestö Elokapina harkitsee, pitäisikö sen luopua liikenteen häiritsemisestä mielenosoituskeinona. Elokapinan brittiläinen esikuva Extinction Rebellion ilmoitti lauantaina keskittyvänsä jatkossa muihin tapoihin edistää tavoitteitaan.

Brittijärjestön linjauksen takana voi olla se, ettei sama tehokeino toimi kauan. Viime aikoina huomion ovat varastaneet taidemuseoiden iskeneet öljyaktivistit. Liikennesulkuihin liittyy myös ilmeisiä riskejä. Lokakuun lopulla Berliinissä vakavasti loukkaantuneen polkupyöräilijän hoitoon pääsy lykkääntyi, kun ambulanssi juuttui ilmastoaktivistien mielenosoitukseen.

Sodan ja kriisien keskellä ihmiset eivät välttämättä ole kovin vastaanottavaisia huomiota hakeville mielenosoituksille – varsinkin kun yli 80 prosenttia suomalaisista on jo huolissaan niin ilmastonmuutoksesta kuin luontokadostakin. Siksi Elokapinankin on aika liikkua eteenpäin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?