Kiinan pitää raportoida koronatartunnoista avoimemmin muulle maailmalle

EU-maat voivat halutessaan vaatia Kiinasta lentokoneeseen nousevilta negatiivista koronatestitulosta ja Kiinan-lennoilla kasvomaskia.

Koronavirustartuntojen määrä on lisääntynyt Kiinassa räjähdysmäisesti sen jälkeen kun maa purki tiukat koronarajoituksensa.

7.1. 16:30

Suomen ensimmäisestä koronavirustapauksesta tulee tammikuun lopussa kuluneeksi kolme vuotta. Tartunta todettiin Saariselällä lomailleella kiinalaisnaisella, joka oli tullut Suomeen pandemian oletetusta alkukodista, Kiinan Wuhanista.

Kiinalaisturistin liikkeistä Suomessa tehtiin tuolloin tarkkoja selvityksiä. Sittemmin on tullut selväksi, että virus löytää kyllä tiensä kaikkialle. Silti taas tarkkaillaan Kiinasta tulevia matkailijoita.

Kolme viime vuotta muu maailma on ollut suljettuna kiinalaisilta, eikä Kiinaankaan ole ollut menemistä. Kun Kiina purki äkkiliikkeellä koronarajoituksensa, virus alkoi levitä Kiinassa ja myös Kiinasta. Viime viikot Euroopan unionin jäsenmaat ovat pohtineet, pystyykö kiinalaismatkailijoiden mukanaan tuomalle virukselle tekemään jotain.

Ei oikein pysty, mutta koska kansalaisten pelkoihin on painetta vastata, EU-maat sopivat keskiviikkona, että jäsenmaat voivat halutessaan vaatia Kiinasta lentokoneeseen nousevilta alle 48 tuntia vanhaa negatiivista koronatestitulosta ja kasvomaskia Kiinan-lennoilla. Testi täytyisi tehdä jo lähtömaassa.

On edistystä, että EU-maat saivat koordinoitua toimiaan, vaikka suurta vaikutusta päätöksellä tuskin on – eikä olisi ollut järeämmilläkään toimilla. Kiinalaismatkustajien koronatestaaminen EU-maiden lentokentillä ja koronapositiivisten passittaminen karanteeniin olisi järjetöntä terveydenhoidoin niukkojen resurssien haaskaamista. Tämäkin tilanne muistuttaa siitä, että koronavirukseen pitää varautua, mutta sitä ei voida enää pitää sellaisessa erikoisasemassa, jossa toimien haittoja tai hintaa ei lasketa lainkaan.

Koronavirusta on yhä paljon liikkeellä. Vaikkei Suomessa vielä ole Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurantatietojen mukaan omikronviruksen myös Krakeniksi kutsuttua XBB.1.5-alalinjaa, se löytää tänne muualtakin kuin Kiinasta.

Suomalaisilla on hyvä suoja koronaviruksen aiheuttamaa vaarallista tautimuotoa vastaan. Jos ja kun aikuisväestölle saadaan lähiviikkoina yksityisten palvelujen kautta tarjolle neljännet rokotukset, sitä parempi. Nyt rokotteita vanhenee varastoissa.

Globaalia pandemianhallintaa auttaisi se, että Kiina avaisi Maailman terveysjärjestölle WHO:lle maan tilannetta ja toimittaisi tietoja rokotettujen määrästä, tehohoidon kuormituksesta ja viruksen varianteista.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?