Lux tuo valoa Helsingin pimeään

Lux Helsingistä on tullut keskitalven valopilkku pääkaupungissa. Tänä vuonna festivaali on levittäytynyt keskustasta entistä laajemmalle.

Maxim Velčovskýn teos The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living on nähtävissä Lux Helsingissä.

5.1. 2:00

Tammikuun pimeään saatiin tervetullutta valoa, kun suosittu valotaidefestivaali Lux Helsinki käynnistyi keskiviikkoiltana. Valotaidetta on nähtävillä sunnuntaihin asti muun muassa Töölönlahdella ja keskustassa, Ruoholahdessa, Suvilahdessa ja Korkeasaaressa.

Festivaalin ajankohtaisin työ on tsekkiläisen Maxim Velčovskýn Kansalaistorille ukrainalaisten sodassa tuhoutuneista autoista rakentama teos. Savuavat ja aavemaisesti valaistut autonromut muistuttavat, miten haurasta voi olla ihmisen arki. Teokset nähtyään kannattaa käydä lukemassa festivaalin verkkosivulta autojen omistajien tarinat.

Yksi romuista oli ennen vuoden 2015 Jeep Cherokee, Anna Denisovan ja hänen miehensä kovalla työllä hankkima suuri unelma. ”Koko elämän toivoo, tekee, rakentaa ja sitten menettää kaiken yhdessä hetkessä. On vaikeaa, kun kotimaassa on sota ja uneksii vain siitä, että voisi herätä ja sanoa: ’Näinpä äsken aivan kauheaa unta. Luojan kiitos, että se oli vain unta!’”

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?