Suomi ja Ruotsi ärähtivät Nato-maille Turkista

Suomi ja Ruotsi toivovat Nato-liittolaisten painostavan Turkkia ratifioimaan maiden Nato-jäsenyydet. Nykyiset Nato-maat eivät halua palkita Turkkia sen harjoittamasta kiristyksestä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Sälenin turvallisuuskonferenssissa sunnuntaina ymmärtävänsä Suomen ja Ruotsin kärsimättömyyden, mutta hän muistutti, että maiden jäsenyysprosessi on edennyt historiallisen nopeasti.

9.1. 16:30

Ruotsin pääministeriltä Ulf Kristerssonilta ja Suomen ulkoministeriltä Pekka Haavistolta (vihr) lähti Ruotsin Sälenissä järjestettävästä turvallisuuskonferenssista Nato-liittolaisille aikaisempaa suorasukaisempi viesti: Ruotsi ja Suomi ovat kyllästyneitä Turkin politikointiin maiden Nato-jäsenyyksillä.

Suomi ja Ruotsi luovat omalta osaltaan painetta siihen, ettei maiden Nato-jäsenyys jäisi roikkumaan Naton ensi kesänä Vilnassa pidettävän huippukokouksen yli. Mitään takeita tässä onnistumisesta ei kuitenkaan ole. Suomi ja Ruotsi ovat vain osa pitkää ketjua: Turkki on eri tavoin kiristänyt Natolta haluamaansa.

Suomi ja Ruotsi täyttävät Turkin kanssa tehdyn sopimuksen ehdot, mutta Turkille sillä ei ole väliä. Kristersson sanoi Turkin vaativan asioita, joita Ruotsi ei voi eikä halua antaa. Kyse on vaatimuksista luovuttaa tiettyjä Ruotsissa asuvia ihmisiä Turkkiin. Sellaiseen ei myöntyisi mikään Nato-maa.

Haavistokin loi Nato-maille painetta. Hänen mukaansa ainakin ratifioinnin selvä viivästyminen herättäisi kysymyksen siitä, onko Naton ovi liittouman väitteen mukaisesti todellakin auki.

Suomi ja Ruotsi toivovat tukea muilta. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin sinänsä ansiokas puurtaminen kulisseissa ei riitä paineeksi Turkille.

Suomi ja Ruotsi haluavat osoittaa etenkin Yhdysvalloille, että ne ovat tehneet osansa: hakeneet aktiivisesti ratkaisuja Turkin kanssa. Kristersson ja nyt vanhempainvapaalla oleva puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ovat vierailleet Ankarassa, mutta presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei ole tarttunut kädenojennuksiin.

Kaikki Natossa tietävät tilanteen tukaluuden. Ratkaisevaa on, haluaako Yhdysvallat tehdä myönnytyksiä Turkille, kun Erdoğan pelaa sisäpoliittisia pelejään ja sooloilee erillään Naton Venäjä-rintamasta.

Suomalaisten tai ruotsalaisten puheenvuoroilla ei solmua avata, mutta kyse on myös kansallisesta itsetunnosta. Jossain on raja kärsivälliselläkin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?