Brasilian Trump usutti joukkonsa kapinaan

Brasilian poliittinen kaaos osoittaa, mitä seuraa, kun vahva johtaja kiihottaa kansaa valheilla.

Brasilian entisen presidentin Jair Bolsonaron tukija heitti poliiseja kivellä.

10.1. 2:00 | Päivitetty 10.1. 8:03

Oikeistopopulismin loppukouristuksia todistetaan Brasiliassa, jossa entisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajat kopioivat Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin tukijoukon strategian ja tunkeutuivat hallintorakennuksiin riehumaan ja tuhoamaan. Trumpin ihailija Bolsonaro syytti häviämiään presidentinvaaleja vilpillisiksi ja usutti kannattajansa kapinaan. Jälkikäteen kumpikaan ei tietenkään ota vastuuta mistään, vaan jättää tukijansa kantamaan seuraukset.

Bolsonaro nousi valtaan kopioimalla Trumpin tyylin, johon kuuluvat autoritäärinen johtajakultti, voiman ihannointi, viholliskuvien rakentelu ja piittaamattomuus tosiasioista. Molemmat uskoivat, että vahva johtaja päättää, mikä on totta. Siksi molemmat muun muassa kiistivät lääketieteen asiantuntemuksen koronavirusepidemiassa ja oman vaalitappionsa. Samaan tosiasioiden sivuuttamiseen perustui myös Britannian brexit-kampanja.

Brasilian farssi on uusin muistutus siitä, mikä odottaa valhepolitiikan päässä: viha ja väkivalta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?