Ilmastohuoli lannistaa lapsihaaveet

Väestöliitto kysyi lastentekohaluista 20–45-vuotiailta. Erityisesti huoli ilmastonmuutoksesta vaikutti lapsihaaveisiin.

Kela varustaa suomalaisen vastasyntyneen vuonna 2023 tällaisella pakkauksella.

11.1. 2:00

Huoli huomisesta vaikuttaa suomalaisten ajatteluun lasten tekemisestä, paljastaa Väestöliiton tuore perhebarometri. Ilmastonmuutoksesta huolestuneet halusivat muita vähemmän lapsia. Vaikutusta oli muillakin kriiseillä, vaikka eri tavoilla.

Huoli taloustilanteesta ei vaikuttanut siihen, kuinka monta lasta vastaaja haluaa. Sen sijaan huoli taloudesta vaikutti siihen, kuinka monta lasta vastaaja aikoo tehdä. Ukrainan sota ja koronaviruspandemia olivat myös panneet ihmisten ajatuksia liikkeelle lastenteon suhteen: joidenkin lapsitoiveita ne olivat lisänneet, toisten taas vähentäneet.

Suomalaisten syntyvyys on viime vuosina laskenut, mutta lapsilukutoive on pysynyt entisellään, keskimäärin kahdessa lapsessa. Toiveet ja todellisuus ovat siis ajautuneet yhä kauemmas toisistaan.

Yleisen synkkyyden keskellä kannattaa muistaa, että Suomi on yhä yksi maailman parhaita maita tehdä lapsia, ja lapselle on yhä suuri onni saada syntyä juuri Suomeen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?