Prinssi Harrysta tuli Britannialle rasite

Prinssi Harry vaihtoi kuningashuoneen viihdejulkisuuteen ja Britannian Yhdysvaltoihin. Kirjaansa hän myy juoruilla kuningasperheen elämästä.

Prinssi Harryn elämäkerta Spare julkaistiin Britanniassa tiistaina.

11.1. 16:30

Prinssi Harry paljastaa tällä viikolla julki tulleessa omaelämäkerrassaan häpeilemättä yksityisasioitaan. Samalla hän rikkoo monia brittimonarkian tabuja – vaikka moni jo luuli, ettei niitä enää edes olisi. Kuninkaalliset ovat valtavan julkisen huomion kohteena, mutta he eivät ole itse Harryn tapaan tilittäneet tuntojaan.

Kuningasperheiden jäsenten elämästä on tällä vuosituhannella tullut sikäli normaalimpaa, että heitä voi verrata seuratuimpiin viihde- ja sometähtiin. Harry asemoi kirjallaan Britannian kuningashuoneen entistäkin vahvemmin osaksi kansainvälistä viihdeteollisuutta.

Syntyjään etuoikeutettujen joukkoon kuuluva prinssi Harry on ottanut hyvin näyttävästi etäisyyttä kuningasperheeseen. Hän elättää itsensä ja perheensä nykyisin julkisuudella.

Harryn omaelämäkerran myyntiarvo perustuu tirkistelyyn, mutta se on myös osa Britannian nykyhistoriaa. Harry kertoo toilailuistaan, väkivaltaisesta riidasta veljensä prinssi Williamin kanssa ja kuninkaallisten valtavista paineista. Kuningasperhettä ja koko maata ravisteli Harryn päätös jättää amerikkalaisen puolisonsa Meghan Marklen kanssa Britannia ja muuttaa Yhdysvaltoihin.

Harry ei tunnu täysin ymmärtävän, millainen symboli hän on kotimaalleen ja millaista valtaa hän prinssinä yhä edustaa ja myös käyttää. Harry laskee kirjassa tappaneensa 25 ihmistä sotilaana Afganistanissa, jossa hän toimi taisteluhelikopterin lentäjänä. Tappaminen oli hänestä kuin ”šakkinappuloiden poistamista laudalta”.

Afganistanissa palvelleet veteraanit suuttuivat siitä, että Harry rikkoi sotilaiden sanatonta sopimusta kertomalla tappolukunsa. Vielä suurempi ongelma on se, että prinssi ei ole yksittäinen sotilas vaan Britannian symboli. Talebanien tappamisella kehuskelu on moukkamaisuutta, joka voi käydä Britannialle kalliiksi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?