Viikonlopuksi luvataan hyvää säätä

Lauha ja märkä sää on surkea ulkoiluun, mutta se on ihanteellinen energiasää.

Suomeen on luvassa lämmintä ja märkää säätä.

14.1. 2:00

Säästä puhumista on Suomessa pidetty puheenaiheista harmittomimpana. Jos ei muusta keksi sanottavaa, niin aina jotain säästä. Mahtaakohan ollenkaan tulla sitä kunnon talvea? Siinä on asia, josta kukaan ei voi olla eri mieltä – paitsi, että nykyään voi.

Ilmastonmuutos ehti jo politisoida sään. Viattomasta asiasta tuli loputtomien väittelyiden aihe: mitä poikkeuksellisen kylmä tai lämmin sää mahtaa todistaa? Lämpimästä kesästäkin on tullut asia, josta ei saa nauttia kuin salaa.

Nyt säästä on tullut myös maailmanpolitiikkaa. Venäjä toivoo energiapulan ja talven kylmyyden saavan Euroopan sekaisin ja murtavan länsimaiden tuen Ukrainalle. Siksi Kremlissä ollaan varmasti harmistuneita siitä, etteivät arktiset ilmavirtaukset ole tänä talvena juurikaan osuneet Eurooppaan. Lauhaa luvataan myös pitkälle eteenpäin.

Suomen tämänhetkinen märkä ja tuulinen suojasää voi olla kurja ulkoiluun, mutta se on toisaalta aivan erinomainen energiasää: lämmityskuluja säästyy, tuulimyllyt pyörivät ja sateet kertyvät varavoimaksi vesivoimaloiden säännöstelyaltaisiin. Nautitaan siis hyvästä säästä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?