Bidenin odotetaan ilmoittavan lähiaikoina jatkohaluistaan

Valtion paperien löytyminen yksityistoimistosta ja kotoa oli nolo takaisku Joe Bidenille, mutta siitä huolimatta hän saattaa pian kertoa ehdokkuudestaan toiselle presidenttikaudelle.

Mahdollisen toisen presidenttikautensa lopulla Biden olisi 86-vuotias. Se on useimpien amerikkalaisten mielestä liian korkea ikä.

14.1. 16:30

Valtion turvaluokiteltujen asiakirjojen löytyminen Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin yksityistoimistosta ja kotoa oli republikaanipuolueelle ensimmäinen hyvä uutinen aikoihin. Paljastus pakotti oikeusministeri Merrick Garlandin nimittämään tapaukselle erikoissyyttäjän. Aiemmin erikoissyyttäjä asetettiin, kun valtion asiakirjoja löytyi kotietsinnässä entisen presidentin Donald Trumpin Floridan-huvilasta. Silloin Biden syytti Trumpia vastuuttomuudesta salaisten asiakirjojen kohtelussa.

Demokraatit ovat yrittäneet todistella, että Trumpin ja Bidenin tapaukset ovat aivan erilaisia. Trump oli kieltäytynyt luovuttamasta asiakirjoja, vaikka niitä oli häneltä vaadittu. Sen sijaan Bidenin asianajajat olivat luovuttaneet asiakirjat itse viranomaisille, kun ne olivat löytyneet. Selitystä heikentää se, että asiakirjat löytyivät jo ennen marraskuun välivaaleja, mutta julkisuuteen niistä kerrottiin vasta nyt.

Voidaan siis väittää molempien presidenttien toimineen itselleen luonteenomaisella tavalla: Trump uhmasi viranomaisia, mutta Biden oli unohtanut paperit autotalliinsa. Se ei välttämättä ole Bidenin kannalta hyvä tulkinta, sillä se vahvistaa kuvaa hajamielisestä vanhuksesta.

Bidenin uskotaan ilmoittavan lähiaikoina ehdokkuudestaan toiselle presidenttikaudelle. Aikaisemmin ilmoitusta odotettiin jo tammikuussa, mutta nyt veikkaukset keskittyvät helmikuuhun. Marraskuun välivaalit vahvistivat Bidenin asemaa niin paljon, ettei hänen tarvitse kiirehtiä omasta puolueesta tulevien haastajien pelossa. Toisaalta Trumpin kampanja on lähtenyt liikkeelle niin kehnosti, ettei sekään pakota Bidenia kiirehtimään.

Marraskuun vaalit lujittivat demokraattien uskoa Bidenin mahdollisuuksiin. Presidentti haluaa tarjota itseään järjestyksen ja yhtenäisyyden takaajaksi republikaanien edustamaa kahtiajakoa ja kaaosta vastaan. Yhdysvaltain inflaatiolukujen taittuminen antaa toivoa talouden kääntymisestä parempaan.

Samalla Biden on vienyt republikaaneilta aseita omimalla paloja heidän politiikastaan. Siirtolaisten palautukset Meksikoon ja vihreän siirtymän nimissä tehty amerikkalaisen teollisuuden suosiminen ovat kuin suoraan Trumpin pelikirjasta.

Poliittisesti Biden voi olla hyvissä asemissa, mutta iälleen hän ei mahda mitään. Mahdollisen toisen kautensa lopulla Biden olisi 86-vuotias. Se on useimpien amerikkalaisten mielestä liian korkea ikä. Joulukuisessa kyselyssä 70 prosenttia kaikista amerikkalaisista ja 57 prosenttia demokraateistakin toivoi, ettei Biden asetu enää ehdolle. Se taitaa olla turha toivo.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?