Apteekkialalle tarvitaan lisää kilpailua

Kun apteekkien sääntelyä uudistetaan, pitää suojella kuluttajan eikä apteekkarin etua.

Apteekkien omistajuutta voitaisiin tulevaisuudessakin rajoittaa, mutta sitä ei tarvitse nykymaailmassa monopolisoida proviisoreille.

17.1. 16:30

Jos Suomen apteekkialaa alettaisiin nyt rakentaa tyhjästä, siitä ei tehtäisi sellaista kuin se tällä hetkellä on. Mutta kun tyhjästä ei voi aloittaa eikä nykyinen apteekkien sääntely oikein istu moderniin markkinatalouteen, järjestelmää pitää muuttaa. Ei välttämättä kaikkea eikä yhdellä kertaa, mutta jo seuraavassa hallituksessa kannattaa linjata, mitä kohtia muutetaan ja mitkä jätetään entiselleen.

Apteekkarien ja heidän etujensa ajajien kannattaisi herätä siihen, että neliraajajarrutus on väärä linja. Monopolit ja oligopolit murtuvat ennen pitkää, joko yhtäkkiä tai vähitellen. Tämän tulee nyt Veikkauskin näkemään.

Apteekkialan toimijoilla olisi todennäköisesti enemmän saavutettavaa, jos ne yrittäisivät vaikuttaa muutoksen sisältöön eivätkä vastustaa muutosta. Sen sijaan apteekkien etujen ajajat levittävät viestiä, että taivas putoaa niskaan, jos edes pahimpia sääntelyn järjettömyyksiä poistettaisiin.

Yksi tällainen kohta on, että apteekin omistajuus on sidottu proviisorikoulutukseen. Tälle ei ole enää nykymaailmassa perusteluja. Sen sijaan voi olla perusteltua kieltää apteekkien omistaminen esimerkiksi lääketukuilta.

Toinen järjetön kohta on, että kilpailu apteekkien välillä on käytännössä poistettu, kun alueen apteekkarit voivat vaikuttaa siihen, tuleeko seudulle uutta apteekkia vai ei.

Näistäkin pääsisi jo alkuun, mutta pian tulee eteen myös lääkkeiden verkkokauppa, jonka hoitavat tulevaisuudessa joko suomalaiset tai ulkomaalaiset yritykset.

Vapaata kilpailua tulee markkinataloudessa rajoittaa vain sen verran kuin kuluttajan etu vaatii. Kilpailu kirittää parhaita käytäntöjä ja laskee hintoja.

Lähtökohta apteekkialan sääntelylle olisi siis käännettävä päinvastaiseksi. Selvitetään, miten lääkkeiden myynti sujuisi, jos niitä kaupattaisiin kuten muitakin tuotteita vapaassa markkinataloudessa. Rajoitetaan sitten kauppaa niiltä osin, joissa kuluttajien ja uudistuvan terveydenhuoltojärjestelmän etu voi vapautuksista vaarantua. Apteekkarin etua järjestelmän ei kuulu suojella.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?