Ay-liike haluaa katkaista kikyn hännät

Teollisuusliitto ajaa sosiaalivakuutusmaksujen siirtämistä takaisin työnantajan kontolle.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta 9. tammikuuta tiedotustilaisuudessa, jossa SAK:n mahtiliitot julistivat yhteisrintamaa.

22.1. 16:30

Ammattijärjestö SAK:n mahtitekijöihin kuuluva Teollisuusliitto julkisti vastikään omat vaalitavoitteensa. Teollisuusliiton kärkitavoite on, että sosiaalivakuutusmaksut palautetaan työnantajien maksettaviksi.

SAK:n liittojohtajat ja puheenjohtaja Jarkko Eloranta ovat pitäneet vaatimusta esillä viime syksystä lähtien, mutta nyt Teollisuusliitto – ja oikeastaan koko SAK – haluaa muutoksesta kirjauksen seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen alkumetreillä tehtiin kilpailukykysopimus. Ammattiyhdistysliike suostui tähän lyhyemmin kiky-sopimuksena tunnettuun ratkaisuun lähinnä siksi, että Sipilä pelotteli työtekijäpuolta vielä suuremmilla kurjistuksilla.

Muut kiky-sopimuksen osat eli palkattomat talkootunnit ja julkisen sektorin lomarahojen leikkaus on jo kuopattu. Jäljellä ovat vielä kiky-sopimuksessa työnantajilta palkansaajien harteille siirretyt sosiaalivakuutusmaksut.

Ammattiyhdistysliikkeen edustajat perustelevat sosiaalivakuutusmaksujen siirtoa työnantajille sillä, että muutos osoittaisi järjestelmän voivan joustaa molempiin suuntiin. Se voisi rohkaista luomaan palkkoihin suhdanteiden mukaan joustavia elementtejä. Maksun siirto saattaisi myös helpottaa palkkaneuvotteluja, jotka ovat edenneet lakonuhkien vaiheeseen.

Työnantajapuoli ei tietenkään halua ottaa maksuja omalle vastuulleen. Asiasta eivät kuitenkaan sovi palkansaajat ja työnantajat kahden kesken. Maksuosuuksien muutoksista päättää ensin hallitus ja viime kädessä eduskunta.

Teollisuusliitto onkin liikkeellä nyt, kun puolueet valmistelevat vaaliohjelmiaan ja pikapuoliin julkistavat ne.

Se, mahtuuko maksujen siirto vaaliohjelmiin, riippuu puolueista. Ja hallitusohjelman sisältö ratkeaa myös sosiaalivakuutusmaksujen osalta sen perusteella, mitkä puolueet hallitukseen pääsevät.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?