Liikuntaväki oppii puhumaan politiikkaa

Liikkumattomuuden hinta on kova. Nyt sitä ollaan tuomassa perusteluksi poliittiseen rahanjakoon.

Katusählyturnaus kesällä 2022 Sastamalassa.

17.1. 2:00

Liikuntatutkimukseen erikoistunut UKK-instituutti julkaisi keväällä tutkimuksen, jonka mukaan paikallaanolo aiheuttaa Suomessa vuodessa yli 1,5 miljardin euron kustannukset. Tutkimus oli jatkoa vuoden 2018 raportille, jonka mukaan rasittavan liikunnan puutteen hinta yhteiskunnalle on yli 3 miljardia. Suomalaisiin on selvästi syytä panna liikettä.

Tutkimusten takana on todellinen ja vakava huoli suomalaisten heikkenevästä kunnosta. Siitä kertovat niin koululaisille kuin varusmiehillekin tehdyt testit, joiden viesti on karu. Jos liikkumista ei lisätä, yhteiskunnalle koituu kustannuksia, mutta kovimman hinnan maksavat raihnaiset ihmiset.

Tutkimusten tarkat rahasummat on suunnattu poliittisille päättäjille, jotka ovat tällaisiin laskelmiin mieltyneitä. Liikunta-ala joutuu oppimaan politiikan kieltä, sillä se siirtyy ensi vuonna veikkausvoittorahojen suojista taistelemaan budjettirahoista muiden rahaa tarvitsevien kanssa. Silloin on parempi sanoa ”kolme miljardia euroa” kuin ”tosi paljon rahaa”.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?