Työharjoittelijat eivät niele mitä tahansa

Työharjoittelun tarkoitus on perehtyä ammattiin ja tutustua työpaikkaan, ei toimia halpatyövoimana.

Valtion virastoissa käytetään paljon työharjoittelijoita.

18.1. 2:00

Työharjoittelu nousi keskusteluun, kun Helsingin Sanomat kertoi 15.1. harjoittelijoiden tyytymättömyydestä töiden järjestelyyn viestintätoimisto Ellun kanoissa.

Samasta aiheesta jatkoi yleisönosastossa nimimerkki Entinen harjoittelija, joka arvosteli harjoittelijoiden laajamittaista käyttöä valtion virastoissa. Kirjoittajan mukaan harjoittelijoita käytetään järjestelmällisesti paikkaamaan virastojen työvoimapulaa ja tarjoamaan virastoista puuttuvaa osaamista.

Keskusteluun on aihetta, sillä työharjoittelun tarkoitus on tarjota nuorille mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen ja työpaikkaan tutustumiseen, ei hankkia halpaa työvoimaa kiireavuksi tai projektivastaaviksi eikä rakentaa harjoittelijoiden väliseen kilpailuun perustuvia pudotuspelejä.

Kuten Entinen harjoittelija sanoi, tämä peli on onnistunut työpaikoissa, joita nuoret pitävät ansioluettelolleen hyödyllisinä ”näköalapaikkoina”. Niihin tulijoita on riittänyt jonoksi asti, mutta se virta voi nykyisen työvoimapulan aikana ehtyä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?