Translaista saatiin siedettävä sopu

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi mietinnön translain uudistamisesta. Tärkeä laki siirtyy seuraavaksi eduskunnan äänestykseen.

Vihreiden kansanedustaja Sofia Virta ajoi translain hyväksymistä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

19.1. 16:30

Translaki läpäisi torstaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan tärkeän pullonkaulan. Lakiin lisättiin valiokunnan kokoomusjäsenten vaatimuksesta pykälä, jonka mukaan juridista sukupuolta ei voi muuttaa useammin kuin kerran vuodessa ilman erityistä syytä.

Muutos oli kosmeettinen, sillä lain kannattajat eivät tietenkään pyri siihen, että sukupuolta alettaisiin vaihtaa kuin vaatteita. He eivät kuitenkaan olisi halunneet kirjata asiaa lakiin, koska se vihjaa, että sellainen vaara olisi olemassa – mikä taas on heidän mielestään transihmisiä loukkaavaa.

Politiikka on kuitenkin mahdollisen taidetta, ja tämä oli se, mikä oli nyt mahdollista. Sattumalta niin keskustasta kuin kokoomuksestakin oli sosiaali- ja terveysvaliokuntaan osunut puolueiden konservatiivisiipien edustajia, joten ilman muutoksia enemmistöä ei olisi saatu lain taakse.

Translaista oli sovittu hallitusohjelmassa. Eduskuntaan tuotu esitys oli jo valmiiksi kompromissi, sillä siinä sukupuolen juridinen korjaaminen oli rajattu täysi-ikäisiin. Se ei riittänyt keskustalle, joka vaati lakiin vielä tiukempia muotoiluja. Käytännössä osa keskustalaisista vain halusi päästä äänestämään lakia vastaan. Tällainen venkoilu ei vahvista luottamusta keskustaan hallituskumppanina. Eduskunnan äänestyksessä lain uskotaan kuitenkin menevän läpi kokoomuslaisten tuella.

Translain läpimeno olisi tärkeää transihmisille, mutta helpotus myös poliitikoille. Lain muutostarve on ollut ilmeinen vuodesta 2017, jolloin Suomen pakkosteriloinnit tuomittiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa ihmisoikeusloukkaukseksi.

Translain ajajat näkivät, että pieni vastaantulo oli nyt parempi kuin asian raukeaminen: kello käy, ja seuraava hallitus voi olla tavoitteiden kannalta nykyistä huonompi.

Sama on asetelma yhtä lailla tärkeässä saamelaiskäräjälaissa. Löytyisikö siitäkin lanka, josta vetämällä vyyhti aukeaisi?

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?