Hei me lennetään taas!

Syksyn budjettineuvottelujen suuressa rahanjaossa päätettiin poistaa joukkoliikenteen arvonlisävero tammi–huhtikuuksi. Siitä saavat nyt nauttia esimerkiksi hiihtolomalla Lapin hangille lentävät.

Matkailijoita saapumassa Kittilän lentokentälle.

20.1. 2:00

Viime syksyn budjettineuvotteluissa hallitus teki todellisen jättiläisbudjetin, jonka 80,5 miljardin loppusummasta joka kymmenes euro otetaan lainana. Budjettineuvottelut sujuivat poikkeuksellisen hyvässä hengessä, kun kaikki puolueet saivat ”sota-ajan budjetissa” rahaa omiin lempikohteisiinsa.

Vihreiden sydämenasia oli joukkoliikenne, jolta päätettiin poistaa 10 prosentin arvonlisävero tammi–huhtikuuksi eli juuri sopivasti vaaleihin asti. ”Emme halua, että kehyskunnassa asuvalla lähihoitajalla ei ole enää varaa työmatkaan tai opiskelija ei voi pendelöidä opintoihin”, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo perusteli valtiolle noin 60 miljoonaa euroa maksavaa verovapautusta.

Paikallisliikenteessä veroalen vaikutusta lipunhintoihin on ollut vaikeaa huomata. Sen sijaan VR ja Finnair ovat siirtäneet alv:n poiston hintoihinsa niin, että esimerkiksi Lapin hiihtokeskuksiin hiihtolomalla suuntaaville on nyt tarjolla oikein makoisia tarjouksia.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?