Koronavirusepidemia vaati poliittisen uhrin

Vielä vähän aikaa sitten Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernia pidettiin uudenlaisen politiikan ikonina, mutta epäonnistuminen koronaviruspolitiikassa kulutti hänen suosiotaan ja voimiaan.

Pääministerit Sanna Marin ja Jacinda Ardern tapasivat marraskuussa Uudessa-Seelannissa. Kyseessä oli ensimmäinen Suomen pääministerin vierailu Uuteen-Seelantiin.

21.1. 2:00

Koronavirusepidemia vaati poliittisen uhrin, kun Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ilmoitti jättävänsä paikkansa voimiensa ehtymisen vuoksi. Kun Ardern nousi pääministeriksi vuonna 2017 vain 37-vuotiaana, hän oli maailman nuorin naispääministeri. Vuonna 2019 titteli siirtyi silloin 34-vuotiaalle Sanna Marinille (sd). Ardern oli pitkään niin suosittu, että hänen ihailuaan nimitettiin Jacinda-maniaksi. Viime aikoina Arderniin on kuitenkin kohdistunut kovaa painetta ennen muuta maan epäonnistuneen koronaviruspolitiikan takia.

Uusi-Seelanti yritti pitkään pysäyttää koronaviruksen noin viiden miljoonan asukkaan saarivaltion rajoille äärimmäisen tiukoilla rajoitustoimilla, jotka tukahdutuslinjan vaatijat nostivat seurattavaksi esimerkiksi ympäri maailmaa, Suomessakin. Kun viruksen pysäyttäminen osoittautui mahdottomaksi, Ardern alkoi ajaa nopeaa rokotusohjelmaa, mikä taas sai rokotevastustajat raivoihinsa. Lopulta paineet kasvoivat Ardernille liian suuriksi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?