Liittokansleri Scholz hukkaa jatkuvasti tilaisuutensa johtaa Eurooppaa

Saksan ja Ranskan suhde ei toimi niin kuin pitäisi. Se tarvitsisi uuden alun.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz illallistivat sunnuntaina yhdessä Pariisissa sen jälkeen kun olivat osallistuneet Élysée-sopimuksen 60-vuotisjuhlallisuuksiin.

23.1. 16:30

Euroopan unionin geopoliittinen toimintakyky riippuu siitä, että Saksa ja Ranska löytävät kriittisissä kysymyksissä toisensa. Tällä hetkellä suhde ei toimi niin kuin pitäisi vaan tarvitsisi uuden alun. Sitä ei Pariisista sunnuntaina saatu, kun Saksa ja Ranska juhlistivat maiden välisen ystävyyssopimuksen eli Élysée-sopimuksen 60-vuotispäivää.

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin huomio oli sinänsä siinä, missä pitikin: Ukrainassa ja Euroopan turvallisuudessa, energia- ja ilmastopolitiikassa sekä Euroopan kilpailukyvyssä. Yhteinen visio kuitenkin puuttuu.

Scholz hukkaa jatkuvasti tilaisuutensa johtaa Eurooppaa. Hän on surkea viestijä, ja myös siksi Saksan maine kärsii.

Scholz ei saa myönnettyä Saksan virheitä Venäjän-politiikassa, vaikka Saksan riippuvuus venäläiskaasusta vaaransi koko Euroopan turvallisuuden. Juuri nyt päällimmäisenä on pettymys Scholzin haluttomuuteen antaa Ukrainalle saksalaisia Leopard-taistelupanssarivaunuja. Päätöstä Leopardeista ei saatu perjantaina, kun Ramsteinissa oli koolla Ukrainaa aseistavien maiden yhteenliittymä. Saksan jarruttaminen voi liittyä sen Venäjän-politiikkaan tai Leopardien huonoon kuntoon. Scholzin kannattaisi avata ajatteluaan.

Kun Saksa empii, Macron kasvattaa Ranskan painoarvoa. Kahden jätin keskinäisen dynamiikan muutokset muuttavat myös EU:n yhteistä talous- ja puolustusajattelua. Ranska haluaa Euroopan toimivan vahvasti ja itsenäisesti, Saksalle on tärkeää pitää Yhdysvallat kaikessa mukana – ja on se tärkeää Suomellekin.

Pariisissa Scholz sanoi Saksan tukevan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. Macron kertoi Ranskan harkitsevan omien Leclerc-panssarivaunujensa antamista Ukrainalle. Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock oli lopulta se, joka sanoi, ettei Saksa estäisi Puolan aikeita antaa Ukrainalle Leopardeja, jos pyyntö tulisi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?